Среда, 29. Април 2020.

У ОПШТИНИ НЕГОТИН 65 ЛИЦА ЈЕ ПОЗИТИВНО НА ВИРУС КОРОНА

На данашњој конференцији за новинаре којој су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин и Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин изнети су најновији подаци Завода за јавно здравље „Тимок“. Од почетка ванредног стања и појаве вируса корона до данас у нашој општини позитиван налаз има 65 особа, 53 корисника и запослених у Дому за старе „Радост“ и 12 грађана од којих је двоје тестирано ван Неготина, у Нишу и Београду. Два корисника услуга Дома за старе „Радост“ која су упућена за Ниш су преминула.

„ Синоћ су стигли подаци за два корисника дома „Радост“ и данас за још два. У питању су лица која су у суботу приликом првог тестирања била негативна али после још једног узорковања позитивна су на вирус корона. Један од контаката запослених из дома „Радост“ узоркован 26. априла је позитиван, у питању је супруг једне раднице. Сва лица су транспортована у Ниш на Инфективну клинику. 27. априла у нашој ковид амбуланти тестирана су два наша суграђанина која су претходно била негативна а лежали су на неготинском одељењу пулмологије. Сада имају позитивне налазе и транспортовани су у Ниш. Према њиховом стању реч је о крају инкубације, с обзиром да су скоро две недеље лечени на одељењу. Поред лица које се лечило у Београду и пре случаја „Радост“ било позитивно на вирус, од данас имамо још једно лице које је пребачено за Ниш и тамо тестирано са позитивним резултатом.“ изјавио је председник Величковић.
Сва потенцијална жаришта покривена су имајући у виду да је, Завод за јавно здравље „Тимок“ узорковао кориснике и запослене свих геронтолошких центара у нашој општини и хранитељске породице док је Ковид амбуланта узорковала све контакте 13 радника позитивних на вирус корона из Дома за старе „Радост“.

„Што се старачких домова тиче ситуација је охрабрујуће. Ковид 19 није ушао у остале геронтолошке центре. Сви резултати су негативни. Укупно је узорковано у недељу 53 запослених и корисника из Милошева и хостела „Лела и Франц“ и дома у Душановцу а у понедељак 27. априла 85 у домовима „Свети Никола“ и „Хелп“ и чекају се резултати за 5 узорака. Још једна смена у једном дому је накнадно тестирана и чекамо и те резултате. Три хранитељске породице из Поповице и Чубре су такође тестиране и 15 узорака је негативно и недостају још два резултата.“ Изјавио је на конференцији за новинаре председник Величковић и захвалио лекарима, медицинским радницима, сестрама и возачима на пруженој професионалној и несебичној подршци коју су пружили заједно са здравственим радницима из градова и општина у окружењу приликом транспорта позитивних лица из Дома за старе „Радост“ “ и Штабу за ванредне ситуације општине Књажевац на упућеној помоћи у виду 500 литара дезифицијенса- медицинског алкохола. Председник Величковић је грађанима упутио молбу да чим осете неки од симптома вируса корона, не чекају већ да се што јаве у ковид амбуланту и тестирају уколико има потребе. Јављањем на време и брзом реакцијом надлежних вирус се може лакше локализовати.