Петак, 31. Мај 2019.

У Неготину почела XLII скупштина и годишњи скуп Српског археолошког друштва

XLII скупштина и годишњи скуп Српског археолошког друштва који се организују уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије почели су данас у просторијама Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. Више од стотину учесника, археолога из целе Србије поздравили су на почетку Ивица Трајковић, директор Музеја Крајинe, Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин и др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.
  
„Драго ми је што могу да вас поздравим у име локалне самоуправе и пожелим срдачну добродошлицу. Драго ми је што сте наш град изабрали за организацију вашег годишњег окупљања. Желим вам успешан рад и да се пријатно осећате у граду Стевана Мокрањца, Ђорђа Станојевића, Хајдук Вељка, квалитетног вина, меда и добрих људи“ истакла је на отварању скупа Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин.
  
Након поздравних речи уследила су излагања Гордана Јањића, неготинског археолога о археологији Музеја Крајине у Неготину и госта из Русије Ивана Семјуана о искуствима археолошког експеримента у активности Удружења THE ARCHAEOS и лабораторија за експерименталну археологију Универзитета у јужном Уралу.
  
Општина Неготин и Музеја Крајине по први пут су домаћини највећег археолошког скупа у Србији у организацији Српског археолошког друштва и Музеја Крајине. XLII скупштина и годишњи скуп Српског археолошког друштва отворен је 30. маја и трајаће до 1. јуна 2019. године.