Петак, 27. Децембар 2013.

У Неготину формирана прва социјална задруга“Еко круг“

 

У оквиру пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска, под називом ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“ који финансира Европска унија, у Неготину је формирана прва социјална задруга „Еко круг“ за сакупљање рециклажног материјала. Десет задругара, оснивача задруге добило је трицикле за сакупљање папира, картона, пластике, пет амбалаже и лименки. За председника скупштине задругара изабран је Милан Стојановић.

У оквиру пројекта Општина Неготин добиће крајем фебруара камион смећар,  али и 45 контејнера и две пресе за пластику.

 

Пројекат из ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“ који финансира Европска унија, вредан је 386.680,75 евра. Пројектни партнери општини Неготин су општина Ново Село из Бугарске и НВО YUROMA Центар из Ниша.

 

Пројекат већ остварује своје прве циљеве, а то је свест о потреби очувања здравог животног окружења, а у сусрет крајњем циљу, унапређењу животне средине са обе стране границе. Такође, за социјално угрожене категорије становништва и припаднике ромске националне мањине,  а кроз ангажовање у оквиру задруге коју данас оснивамо, ово је прилика да дођу до посла, који ће моћи да обављају и након завршетка пројекта.  Генерално, то значи да ће бити побољшан квалитет живота великог броја грађана са обе стране границе – изјавио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Период реализације пројекта је 18 месеци и трајаће до 22. октобра 2014. године.