Четвртак, 09. Април 2020.

У НЕГОТИНУ БЕЗ НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ПОЗИТИВНИХ НА ВИРУС COVID-19

У нашој општини нема нових случаја заражених од вируса корона, према последњем извештају Завода за јавно здравље Тимок у Зајечару од 7. априла, када је у Здравственом центру у Неготину  узето двадесет узорака. Од почетка ванредног стања до данас, са територије општине Неготин тестирано је укупно 27 лица а две особе су позитивне на корона вирус и један узорак је у раду.

„Екипе Здравственог центра у Неготину едуковане за узорковање почеле су са радом. Прво су узети  узорци од медицинског особља који су имали контакте са две особе позитивне на вирус корона, од лекара који је био у контакту са чланом породице који се вратио из иностранства, два пацијента са Одељења пнеумофтизологије и једног полицијског службеника,  и можемо рећи да од  20 тестираних нико није позитиван, што је лепа вест.  Болесник који се налази у Нишу је у добром стању, чека се још један контролни узорак и уколико буде негативан пустиће је кући а оболела особа која се налази у Београду у КБЦ Звездара је сада у бољем стању и надамо се да ће обоје, ово што се каже прегрмети, и да неће бити даљих проблема. Тестирање је настављено данас, узимањем узорака од десет особа колико ће бити урађено и сутра а узорци се прослеђују Заводу за јавно здравље у Зајечару. Од 27 лица тестираних са територије наше општине само двоје је позитивно, остали су негативни што нас радује. Надамо се да ће свест нашег становништва и даље бити на високом нивоу, борба још траје и треба да будемо још дисциплинованији у наредне две недеље, да бисмо имали што мање позитивних случајева, ако је икако могуће да их више и не буде. Само дисциплина и ништа друго.“ изјавио је данас медијима Владимир Величковић, председник Општине Неготин и уједно захвалио Републици Србији на мобилном респиратору који је допремљен неготинском Здравственом центру и који ће од сутра бити у функцији. Мобилни респиратор је важан у транспорту тешких пацијената до терцијалних здравствених установа у Нишу и Београду.


Председник Величковић је упутио апел грађанима да воде рачуна о свом здрављу и поштују све мере заштите а при појави првих симптома, кашља, малаксалости, бола у грудима или температуре, да се обавезно се јаве лекару. Тријажни пунктови се налазе испред амбуланте за респираторне инфекције, амбуланте за акутна стања за пацијенте са другом симптоматологијом и испред Хитне службе ЗЦ Неготин.