Четвртак, 24. Децембар 2009.

У Аустрији раде, а Прахово граде

2375_1.jpg

У Бечу је одржан Сабор Праховљана на коме су се поводом иницијативе за увођење самодоприноса на територији њихове месне заједнице окупили мештани села Прахово, који живе и раде у аустријској престоници и који желе да помогну свом крају. Скупу је овим поводом присуствовао и председник привременог органа општине Неготин Љубиша Ђорђевић.

Прахово је сигурно једно од највећих крајинских села. Рогобатно звучи када се каже гастарбајтерских, јер је ветар живота многе посејао широм света. Пуно је породица преко океана. Они који живе и раде у Бечу договорили се да се опет нађу и то су учинили. Више од 400 људи слегло се у суботу увече да се виде, провеселе, али и договоре као да у свом селу створе услове за живот равне онима у Европи. Кажимо да је ово село по много чему одавно испред других.

Ивица Црногорац председник иницијативног одбора Програма активности и пројекта самодоприноса поздравио је присутне и рекао:" Драги Праховљани, ако је циљ првог нашег сусрета био да нам се деца и унуци међусобно упознају и да спознају вредности наших културних традиција у томе смо у потпуности успели, јер је тај скуп по томе и обележен. А овај, наш други скуп, ће бити обележен по томе што је одавде потекла иницијатива за увођење месног самодоприноса за изградњу инфраструктурних објеката који су од великог значаја за наше село". У сали је била пуна више стотина људи према слободној процени и сви су били једногласни.

Црногорац је рекао је да су нашли саговорника и човека који их разуме и који ће их подржи у настојањима. А то је Љубиша Ђорђевић, човек кога сви познају, тренутно председника Привемног органа у Општини Неготин, те су га зато и позвали да буде ту.

У иницијативном одбору су и Шамић Дане, Војмировић Милан, Станчуловић Зоран, Димитријевић Јулије, Боболиновић Драган, Никуцић Драган, Гугић Драган, Точаковић Зоран, Бребуловић Драгиша, Првујкић Драган и Трандафировић Бранислав. Сви су одлучни да све што планирају и остваре.

2375_2.jpg

„Поштовани моји Праховљани, поштовани пријатељи, ово није мој први долазак на скупове наших људи у дијаспори. И као привредник и као председник Општинског одбора ДС у Неготину, увек сам настојао да им помогнем. Истина је да су годинама, наши грађани који раде и живе у иностранству били грађањи другог реда. На њих је гледано, само као на оне којима треба узети што више новца. Од границе, до општинског шалтера. Општина Неготин неспособношћу досадашњег руководства, није успела до сада да отвори канцеларију за дијаспору, где би радили људи чији би основни задатак био да вам помогну да реализујете своја законска права, што брже и што боље, а не преко разноразних посредника.

Друго, као што је по много чему Неготинска крајина, по страни, заборављена, од привредног, туристичког развоја, изградње инфраструктуре, тако су и  наша села, заборављена да би био бетониран Неготин. Кажем бетониран, јер је једно лепо градско језгро које могло бити циљ туристичких посета, бетонирано и претворено у клизалиште где зими можете да поломите ноге. Села су запостављена, од улица и путева, расвете, да не причамо о водоводу и канализацији, школама. За претходна два месеца са толико проблема су ме људи упознали, да је то невероватно. Тек сада видим, да смо уназад пет година не само заостали у развоју, већ се вратили уназад. Тек сада је свима јасно, да нема развоја општине уколико Општину води неки покрет од локалног значаја уместо јаке странке, која има власт и  на републичком нивоу.

Каква смо ми Општина у коју не долазе министри, како могу да нам буду доступни разни фондови и донације, ако смо затворени у неготинске границе. Ми морамо бити отворени не само за сарадњу, са другим општинама и републичким органима, већ и за сарадњу са оштинама других земаља. Али првенствено са нашим људима који живе и раде у Европи и свету”.
 
„Ја вас молим да ово не схватите као изборну кампању”, нагласио је Ђорђевић, „иако ће избори бити у марту, већ као молбу, апел, да због будућности наше, деце и унука, и наредних нараштаја, узмемо развој Неготина у своје руке. Само људи домаћини као што сте сви ви овде, који знате колико сваки динар или евро вреде, можете знати како се и троши. Да ли је то паметно и поштено или на мала врата гурамо себи у џеп. Ви волите више свој Завичај од нас који стално у њему живимо, јер ви на много начина помажете, док смо ми изгубили много времена док смо били незаинтересовани за то ко води Општину. Сада је свима јасно да општину Неготин не могу да воде они који ту дођу, запосле се, направа “каријеру”, обогате се, купе станове у Београду или Нишу и нестану. Прави људи које ће градити свој родни крај,су они који су ту рођени, са вама живе и са вама ће остарити, који довољно имају и не морају да отимају од народа.

Ја вам честитам у име свих грађана општине Неготин на свему што радите, као и  Божићне и новогодишње празнике и желим вам добро здравље и личну и породичну срећу. Живели на много година!” рекао је Ђорђевић.

2375_3.jpg

Шта још додати на крају сем још једном подвучи решеност свих који су се окупили ове децембарске вечери да договорено и реализују.Уз добру музику познатог Еуро бенда, Олгицу и Бранка и неколико младих певача, дочекали су јутро у добром расположењу.