Среда, 16. Септембар 2015.

Трибина “Сећања и омажи – 50 година трајања”

Претпоследњег фестивалског дана, у холу Дома културе, одржана је трибина “Сећања и омажи – 50 година трајања”.

 

Трибина “Сећања и омажи –50 година трајања” окупила је угледне уметнике, музикологе, етномузкологе и културне посленике из наше земље, који су својом речју подсетили на педесет година трајања  Фестивала. На трибини су поред Александре Паладин, која је била и модератор, говорили и др Димитрије О. Големовић, Даринка Матић Маровић, Гордана Крајачић, Марија Адамов и Димитрије Микан Обрадовић.

 

Историја дуга педесет година коју је у српски музички живот исписао фестивал “Мокрањчеви дани” бележи многе значајне тренутке. Она садржи импозантан списак уметника и ансамбала који су наступали, бележи имена научника из области музичке уметности који су за протекло време размишљали на различите теме, памти еминентне беседнике који су се својом речју сусретали са славним великаном и његовим трагом. Време чува неизбрисив путоказ који је композитор својим деловањем усмерио у правцу очувања традиције и културе која се за протеклих пет деценија мењала и модификовала у складу са новим временом и новом ствалачком и извођачком перцепцијом аутора који су се упутили његовим смером.

Фестивал је у своје трајање уписао и многе друге догађаје који су се као нит уткали у раскошно ткање његовог постојања. Изложбе, песничке вечери и промоције књига надградили су културни саживот различитих уметности кроз које је проговорио и сам Мокрањац. Фестивалу су посебну ноту дала и дружења ван концертних простора, разговори и теме отворене у дворишту родне куће Стевана Мокрањца у коме доминира композиторова биста, окружена гранама дрвета бадема, које је и сам опевао у својим “Руковетима”.

Све поменуто сачувано је и у сећањима поклоника Мокрањчевог лика и дела, који су свих ових година походили Неготин и Мокрањчеве дане, а неки од њих су о томе говорили на јучерашњој трибини.