Петак, 22. Јануар 2010.

Три прасета у "Пчелици"

2448_1.jpg

Близу тристотине дечака и девојчица у неготинском вртићу "Пчелица" пратило је јуче са одушевљењем комедију "Три прасета", коју је по мотивима популарне бајке Х.К.Андерсена, режирао Бобан Јовановић, а извели глумци Лутка сцене "Пепино" из Ниша. Кроз ликове симпатичних прасића, најмлађима је представљена прича о основним људским врлинама, вредностима и манама.

Позоришна луткарска група "Пепино" чији је основни циљ да вредност луткарске уметности покаже деци у оним срединама где нема позоришта за децу, постоји већ тринаест година и чине је професионални глумци - луткари. Поред педагошких вредности, јасних порука, различитих типова лутака, музике, њихове представе, које су комбинација лутака и игре уживо, а намењене су узрасту од предшколског до четвртог разреда основне школе, утичу на развој дечије маште.

2448_2.jpg

Професионалност и начин на који најмлађима доносе представу, сврстала их је у ред оних са којима Дом културе "Стеван Мокрањац" Неготин има вишегодишњу успешну сарадњу, на радост овдашње дечије позоришне публике.

"Пепино" је до сада наступао у готово двестотине градова у земљи и иностранству, међу којима су и  фестивали и гостовања у Аустрији, Белорусији, Швајцарској, Румунији, Бугарској, Пољској, Шведској, Шпанији, Украјини, Тунису, Русији, Тајвану, Индији...

За своје представе добили су до сада 18 награда на фестивалима у Србији и иностранству за лутке, музику, сценографију, представу у целини и режију.

У овој години планирају гостовања у Русији, Пољској и на Куби, а оно што њихова верна публика са нескривеним интересовањем очекује је реализација  нове представе "Опера Пепељуга", којом ће Лутка сцена "Пепино" из Ниша, верујемо померити границе у делатности којом се бави.