Петак, 17. Април 2015.

Три деценије ХЕ „Ђердап 2“

Један од најпоузданијих произвођача електричне енергије из обновљивих извора, у оквиру Електропривреде Србије и најзначајнији привредни колектив у нашој општини,  ХЕ „Ђердап 2“, свечаном академијом која је одржана у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, обележио је тридесет година од почетка рада. 


Обележавању великог јубилеја присусвовао је председник СО Неготин др мед. Љубисав Божиловић, начелник Борског округа Мирослав Кнежевић, чланови Надзорног одбора Електропривреде Србије, бројни гости.    

За 30 година, колико траје производња електричне енергије на ХЕ „Ђердап 2“, ова електрана је произвела и Електропривреди Србије испоручила, 40 милијарди  и 100 милиона киловатчасова електричне енергије.


 „Прошлогодишње, мајске поллаве, које су погодиле велики део Србије, нису мимоишле ни нашу електрану. Осим високог водостаја, полавни талас је са собом носио и много отпада који је требало уклонити са наших улазних решетки, како би се производња одвијала нормално.  Али, прошле године смо открили да од великог дотока, постоје већи проблеми. Било је то средином септембра, када је моћни Дунав, из горњег тока, на нашу електрану сручио огромне количине отпада, дрвећа и другог растиња, правећи заједно са муљем права пловећа острва. а у опасности је био не само овај агрегат већ и читава електрана. И док смо решавали овај проблем, задесио нас је још један. Огромна количина бујичних вода почела је да продире на монтажни блок додатне електране. Ипак, захваљујући посвећености и пожртвовању свих запослених, успешно смо решили оба проблема. А нисмо заборавили ни поплавом угрожено становништво општине Кладово, којима смо помагали заједно са колегама са ХЕ „Ђердап 1“.   Упркос великим проблемима којима је обиловала прошла година, успели смо да остваримо производњу која ће у аналима наше фирме бити записана златним словима истакла је између осталог Љиљана Милицановић, директорка ХЕ „Ђердап 2.“

Прошле године, на  електрани је произведено  милијарду и 642 милиона и 318 хиљада kWh електричне енергије, што представља апсолутни производни рекорд од почетка рада ХЕ „Ђердап 2“. Овоме треба додати да је 21. априла 2014. године, забележана и максимална дневна производња електричне енергије, од почетка рада ове електране, у износу од 6 милиона и 140.000 kWh.

„Ако се по јутру дан познаје ,почетак ове године у знаку је максималне производње. Захваљујући добром планском одржавању и повољној хидролошкој ситуацији уз просечне дотоке од 6700 до 7400 метара кубних  у секунди производња је у првом тромесечју износила преко 465 милиона киловат часова. При томе смо како у јануару, фебрзуарау тако и у марту поставили за тзе месеце максималне производње од почетка рада.“  између осталог је истакао  Горан Кнежевић, генерални директор ПД „Ђердап“.

У свечаној академији учествовали су Хор цркве „Света Тројица“, вокално- инструментални састав „Ајдуци“, етно група „Мариника и КУД „Стеван Мокрањац“. 

Поводом три деценије од почетка производње струје на Хидро електрани „Ђердап 2“ у центру града данас је отворена изложба под називом „ И би светлост“.

 

Изложба прати настанак са историјског аспекта ХЕ „Ђердап 2“ и све значајне монтажне и друге радове који су изведени током тридесет година експлоатације. Аутори изложених фотографија су Милорад Дрча, Никола Драгутиновић и Живојин Драгишић.