Среда, 10. Јул 2019.

Тренинг из области популационе политике

У оквиру  пројекта суфинансирања мера популационе политике који је Општина Неготина закључила са Кабинетом министара без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, данас је одржана едукација на тему „Усклађивање рада и родитељства“.


„Ово је друга година спровођења пројекта. Ваша општина квалитетно и лепо ради и можемо очекивати да ће у наредном периоду добити већи износ средстава за спровођење мера популационе политике. Данас ће бити речи о Стратегији подстицања рађања и родитељства, о свему ономе што Влада Републике Србије ради на побољшању стања у популационој политици у земљи. Ситуација у вашој општини везана за демографску политику није уопште ружичаста. Становници Неготина су у просеку стари 48 година што је за пет година више од просечног становништва у Србији. Општина Неготин спада у старе општине. Уколико се нешто озбиљно не уради на ову тему доћи ће у ситуацију у којој се налазе Црна Трава и Рековац у којима је просечно становништво старо преко 55 година. Данашња едукација  намењена је  структурама које се баве децом, популацијом и демографијом, у циљу стицања нових знања, упознавања и примењивања искуства других општина у решавању проблема.“ изјавио је Миодраг Губијан, предавач Невладине организације „Инклузија данас“


Вредност тренинга који ће трајати шест дана а коме данас присуствују представници ПУ „Пчелица“, Центра за социјални рад и ОУ Неготин износи 300.000 динара. Општина Неготин ће у оквиру  пројекта суфинанасирања мера популационе политике спровести  радове на санацији кровног покривача и фасаде на објекту број 2, Предшколске установе „Пчелица“ у Неготину, у вредности од 4.475.280,00 динара. Укупна вредност пројекта износи 4.925.280,00 динара, учешће Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику 4.186.488,00 динара, а учешће општине Неготин 738.792,00 динара.