Петак, 06. Мај 2011.

Трећи фестивал влашке изворне музике

3181_1.jpg

На трећем Фестивалу влашке изворне музике који је одржан 29. и 30. априла у Неготину, наступило је више од стотину вокалних солиста, инструменталиста, вокалних група и чланова фолклорних ансамбала.

3181_4.jpg


Фестивал је званично отворио Предраг Марковић, министар културе у Влади Србије који је овом приликом и најавио да ће Фестивал влашке изворне музике, који се одржава у организацији Удружења за очување традиције и културе Влаха „Гергина“, а  под  покровитељством Општине Неготин и Националног савета Влаха и убудуће имати пуну подршку Министарства на чијем је челу.

Очување нематеријалне културне баштине је тежак и мукотрпан посао и зато је мисија коју Фестивал влашке музике има веома важна. Рекао је српски министар културе, Предраг Марковић, гостујући у Неготину, на завршној вечери  ове дводневне музичке манифестације.„Наш приоритетни задатак је да сачувамо и баштинимо оно што већ имамо. Због тога ми се чини да је, иако још увек на почетку, овај Фестивал направио добар искорак. Баш због тога могу да вам поручим да ћете и убудуће имати нашу пуну подршку“ – нагласио је Марковић, обраћајући се публици Трећег фестивала влашке изворне музике у Неготину.

Према Марковићу је од посебног  значаја то што су се, уз бројне домаће, позиву организатора одазвали и већ осведочени  чувари музичког културног наслеђа из суседних земаља, Румуније и Бугарске. „То је веома важна чињеница јер је Србија, пре десетак дана, од Румуније преузела једногодишње председавање Саветом министара културе југоисточне Европе“, рекао је Марковић.

3181_3.jpg

У име организатора, примаријус др Синиша Челојевић, председник Удружења „Гергина“ и Организационог одбора, уручио је српском министру културе Предрагу Марковићу плакету Трећег фестивала влашке изворне музике у Неготину.

3181_2.jpg

Поред већ афирмисаних извођача, који су наступили ревијално, у тамичарском делу Фестивала учествовало је око тридесетак младих нада влашког мелоса, углавном, будућих школованих музичара.

3181_6.jpg

Из Румуније су на Фестивалу запажене наступе имале Angelica Stoican, специјална гошћа, Nina  Predescu и Irina Zoican. Поред крајинских легенди влашке музике, наступиле су и гошће Фестивала из Београда Светлана Арсић и Изворинка Милошевић. Настављена је и сарадња са културно-уметничким друштвима из Крајине и суседне Бугарске, а ове године све учеснике су пратили, прве вечери, оркестар Јавора Туфаревића, а друге ревијалне, Срђана Демировића.

3181_5.jpg

Победници трећег фестивала влашке музике

Плакету „Божидар Јануцић“, Организациони одбор Фестивала влашке музике у Неготину је први пут доделио ове године у знак сећања на несумњиво највећег крајинског музичара, виолинисту, Божидара Јануцића. Захваљујући свом темпераменту и начину интерпретације, Виолета Мариновић из Јабуковца, ученица неготинске Музичке школе „Стеван Мокрањац“, једногласном одлуком жирија заслужено је добила ово признање, а тиме је потврђен и њен несумњиви успех , постигнут прошле године на истом фестивалу. 

Жири у саставу Снежана Филиповић, музички уредник 1. Програма Радио Београда, њена колегиница са Другог програма – Драгана Маринковић и Маја Стојановић, професор клавира у неготинској музичкој школи су и око осталих награда фестивала биле једногласне. Тако је Специјалним  признањем награђен Горан Петковић из Раденке код Кучева, за извођење Хомољског зова на фрули. За најбољег вокалног солисту Трећег фестивала влашке изворне музике у Неготину, изабрана је Биљана Крстић из Мосне, код Доњег Милановца, Ивана Матушић из Кучева је другопласирана, а Љупче Војиновић из Луке код Бора је трећи. Александар Живковић из Бољевца, добитник је Плакете за најбоље инструментално извођење на фрули, на другом месту је Марјан Барбуловић из Халова, студент хармонике на Музичкој академији у Темишвару, а трећа награда за интерпретацију на труби припала је Ненаду Стајковићу из Буковча, прошлогодишњем победнику Фестивала, ученику познате музичке легенде Крајине, Микана Његушића.

У званичној конкуренцији наступило је чак 18 инструменталиста и четворо вокалних солиста. У паузама такмичарске вечери, фестивалској публици су се представили, ревијално, гости из Кладова, Борске Слатине и Купузишта, професор Данијела Пражић, Дејан Димитријевић-Крчоба и солиста на усној хармоници – Воја Фируловић.

Музичком делу програма прве фестивалске вечери у Неготину, претходило је отварање изложбе слика, уметнице Загорке Заге Србовић, из Нереснице код Кучева, која је технику сликања испод стакла усавршавала у Немачкој. Организовањем ове изложбе, допринос Фестивалу дао је Национални савет Влаха, уз Општину Неготин и Министарство културе, покровитељ Трећег фестивала влашке музике у Неготину у организацији Удружења за очување традиције и културе Влаха „Гергина“.