Петак, 08. Јул 2016.

Тесла дани и у Неготину

Предстојећи викенд биће цео у знаку Николе Тесле и великог јубилеја - 160 година од рођења великог научника. Истовременим приказивањем видео рада уметника из Београда и Њујорка, посвећеног Николи Тесли - у Београду, Крагујевцу, Њујорку, Марибору и Карловцу, “Тесла дани 2016”, симболично ће спојити земље у којима је Никола Тесла оставио трага.


Овогодишњи велики јубилеј - 160 година од Теслиног рођења се, у оквиру културно туристичке руте “Путевима Тесле”, обележава једномесечном манифестацијом “Тесла дани 2016”. Током читавог јула 2016. године, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, прославља се Теслин рођендан.

Цео програм Тесла дана 2016,  одвијаће се у десетак градова широм Србије, међу којима је по трећи пут и Неготин. У оквиру овогодишње манифестације у Неготину ће у организацији Историјског архива, у недељу, 10.јула од 18 сати у биоскопу Крајина бити приређена пројекција филмова о Николи Тесли. 21. јула у 20 сати у галерији Дома културе биће отворена И изложба “Никола Тесла и Хјуго Гернсбек - сарадња два велика ствараоца и визионара”. Изложбу чини 25 паноа димензија 120x120цм. Посетиоци изложбе биће у прилици да видеи два интерактивна експоната - Теслин трансформатор и Теслино Колумбово јаје, који уједно представљају и најатрактивније активне експонате на гостујућим изложбама Музеја Николе Тесле. За посетиоце ће бити обезбеђено и емитовање најновијег документарног филма о Николи Тесли у продукцији Музеја. Пре отварања изложбе предавање „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек – тандем генијалних умова“ одржаће Владимир Јеленковић.

Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета у три земље: Србија, Словенија, Хрватска. Специјална дешавања Тесли у част припремају разне чланице Кластера: Музеј Николе Тесле, Аеродром Никола Тесла, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, Туристичка организација Србије, Млади за туризам, Adrenalin escape rooms, Завод за проучавање културног развитка, Туристичка организација Ниша, Народни музеј Шабац, Балкан магнет сувенири, Glob metropoliten, Центар за културу и информисање "Kissaroo”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.