Среда, 09. Јул 2014.

„Тесла дан“ и у Неготину

Удружење Кластер путева културе организује 10. јула, на рођендан Николе Тесле, манифестацију „Тесла дан”, која ће се одржати у више градова у Србији, а циљ је да се Србија прикаже у другом светлу, као земља културе, науке, привреде. Тога дана биће организовани необични обиласци хидроелектрана и кабинета, бројне изложбе, перформанси, радионице, представе, експерименти, предавања, округли столови и разни други догађаји инспирисани Теслом и његовим животом.

 „Тесла дан“ биће обележен и у Неготину. Од 9 до 14 сати за све заинтересоване посетиоце биће отворена спомен соба Ђорђа Станојевића, у згради Електродистрибуције. Ђорђе Станојевић је био астрофизичар, професор и ректор на Великој школи у Београду, човек заслужан за електрификацију Србије, али и за долазак Тесле у Београд.

У 12 сати биће организован и обилазак ХЕ „Ђердап 2“, за најбоље ученике основних и средњих школа наше општине.

И Народна библиотека ,,Доситеј Новаковић” обележиће 158. годишњицу рођења научника Николе Тесле. Тим поводом, у четвртак 10. јула 2014.године од 19 часова, у промотивној сали библиотеке гостоваће Милован Матић, физичар и чувени “Тесла из Ботуње”.

Он је више од двадесет година сакупљао, објављивао и истраживао грађу о Тесли и његовој породици, а од три објављене књиге, посвећене изумитељу за трећи миленијум, најдрагоценија је “Библиографија”, у коју је стало 6 хиљада библиотечких јединица.

Након предавања Милована Матића, биће организован још један обилазак спомен собе Ђорђа Станојевића, где ће о његовом лику и делу говорити историчар Никола Плавшић.

Кластер путева Србије чини преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције привредника и факултета, а Тесла дан организује се у оквиру пројекта руте Путевима Тесле. 

Овај пројекат започео је Завод за проучавање културног развитка, а подржали су га „Електропривреда Србије“, Министарство културе и информисања, Сектор за туризам Министарства финансија и привреде, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство енергетике.