Понедељак, 28. Октобар 2013.

Такмичење пољопривредних школа Србије

 

Пољопривредна школа са домом ученика „ Рајко Боснић“ у Букову код Неготина била је протеклог викенда домаћин 29. Републичког такмичења средњих стручних школа Србије. На такмичењу, чији је домаћин по први пут била Пољопривредна школа у Букову, учествовали су ђаци, наставници и ментори из 30 школа, од укупно 60, колико их у Републици Србији школује ове образовне профиле.   

 

Првог дана такмичења, ученици су полагали тестове знања,  који су били прва провера, а уједно и квалификациони за излазак на практични део. Другог дана организована су практична такмичења будућих руковаоца пољопривредном механизацијом у вожњи трактора на полигону, пољопривредних техничара у резидби винограда, док су се ученици са смера хортикултуре такмичили у декорацији стоног цветног аранжмана.

 

Најбољима међу  60 ђака – учесника, уручене су дипломе и награде. На смеру руковаоци пољопривредне механизације, најуспешнији је био Немања Мирковић, Пољопривредна школа са домом ученика Футог. Друго место освојио  је Карољ Апро, ПТСЦ „Беседеш Јожеф“ Кањижа, а треће Марко Петровић, Пољопривредна школа са домом ученика Ваљево.

  

У конкуренцији Пољопривредних техничара најбоље знање показао је Немања Миленковић, ученик Пољопривредна школа са домом ученика ПК „Београд“. Марку Иванковићу из Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац, припало је друго,  док су треће место поделили Милош Стокић, Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђураћ“ Смедерево и Никола Стаменковић, Пољоривредна школа Шуматовац.

 

Техничари хортикултуре такмичили су се у изради стоног цветног аранжмана. Према оценама жирија најбољу декорацију направио је Дејан Виторовић из Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац, друго место припало је Јелени Кузмановић из Пољопривредне школе „Јосиф Панчић“ Панчево, а треће Магдалени Пушић из Средња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ Рума.

 

Заједно са својим ученицима на такмичењу је учествовало и око 130 наставника, ментора и социјалних партнера, односно потенцијалних послодаваца будућих пољопривредних стручњака.

 

Републичко такмичење средњих стручних школа Србије, било је и прилика за промоцију Факултета еколошке пољопривреде "Едуконс" универзитета из Сремске Каменице, који је ове године уписао прву генерацију студената и у Неготину, а настава ће се одвијати у Пољопривредној школи 2Рајко Боснић” Буково.