Понедељак, 12. Децембар 2016.

Светски дан хорског певања

Трећу годину заредом, заједничким наступом неготинских хорова, обележен је 11. децембар, Светски дан хорског певања. На сцени Дома културе наступило је шест неготинских хорова.


Програм је отворио најмлађи неготински хор „Вивак“, којим је дириговала Драгана Мариновић Симоновић. Они су извели „Оду радости“ и „Негде иза дуге“ из дечијег филма „Чаробњак из Оза“. Након њих, предвођен диригенкињом Тањом Милосављевић, наступио је  хор ОШ „Вук Караџић“, који ове године обележава 65 година од оснивања. На њиховом репертоару биле су Шпанска песма и Сакура, јапанска песма. Хор Основне музичке школе који ради при Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“, којим је дириговала Александра Ђукић, представио се нумером из Кантате о селу Јохана Себастијана Баха  "Кад радост и весеља сласт" и народном песмом „Засп'о Јанко”, у аранжману Кристине Ђукић. На концерту поводом обележавања Светског дана хорског певања Хор Храма Свете Тројице, са диригенткињом Светланом Кравченко извео је композиције „Свете тихиј“ непознатог аутора и „Креће се лађа француска“.

Свој допринос обележавању дана хорског певања у Неготину дао је и хор Неготинске гимназије, под управом Данијеле Стојкић Марковић и са композицијама "Тебе појем" Чеснокова и "Српкиња" Исидора Бајића.

Дивно музичко вече у неготинском Дому културе затворио је хор Средње музичке школе који ради при Уметничкој школи „Стеван Мокрањац” извођењем дела Драгана Шуплевског „Рум, дум, дум“ и Јакуба Нескеа „Mironczarnia“.  

Овакав вид окупљања хориста покренут је на иницијативу Алберта Грауа из Латинско-Америчког потпредседништва Међународне федерације за хорску музику, а одобрен од стране Генералне скупштине те федерације у Хелсинкију августа 1990. године, у оквиру Другог светског Симпозијума хорске музике.

У овој години, Светски дан хорског певања за тему има интеграцију, а главни циљ Светског дана хорског певања је да у сталној кризи самоуништења света, за које не постоји оправдање, кроз музику допринесе пробијању вештачких препрека - производа политике, различитих идеологија, верских разлика и расне мржње које раздвајају људе.

Организатор синоћњег програма била је Уметничка школа „Стеван Мокрањац“, суорганизатор неготински Дом културе, а покровитељ програма Општина Неготин.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.