Субота, 28. Јануар 2017.

Светосавска академија

Поводом великог православног празника Савиндана, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ приређена је Светосавска академија.

  

Академији, коју су организовали Црквена општина Неготин, основне и средње школе и вртић „Пчелица“, под покровитељством Општине Неготин, присуствовали су представници локалне самоуправе, Епископ тимочки господин Иларион, свештенство Црквене општине Неготин, братство манастира Буково, професори, наставници, ученици основних и средњих школа и родитељи.

  

Програм је почео химном Светом Сави, коју је извео хор Цркве Свете Тројице, под  диригентским вођством Светлане Кравченко, а присутнима се обратио и Епископ тимочки господин Иларион. Он је у својој беседи позвао све професоре, наставнике и ученике, да прате пут који је зацртао Свети Сава, опомињући да наш народ често и заборави на завет овог светитеља. 

У наставку академије изведен је пригодан програм који је уредила професорка Неготинске гимназије Весна Станковић.

  

У програму су поред Црквеног хора, наступили и хор Неготинске гимназије, којим руководи Данијела Стојкић Марковић, хор Основне школе „Вук Караџић“ којим је дириговала Тања Милосављевић, дечији хор „Вивак“, под управом Драгане Симоновић Мариновић, дечија етно група „Класје“ под управом Душице Ђурђић и хор Основне школе „Бранко Радичевић“, којим је дириговала Ема Милошевић.

 

Ученици Основне школе „Вера Радосављевић“ својим сценским приказом, подсетили су да су Немањићи били задужбинари великог броја манастира у Србији, а занимљиве кореографије имали су и најмлађи из вртића „Пчелица“.

  

Свој допринос Светосавској академији дала је и Ана Мрвош са Педагошког факултета из Врања, одељења у Неготину, ученици основне школе „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице, Алекса Пантелић, рецитатор из ПШ Буково  и чланови КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

 

На крају академије у част Светога Саве и Светосавља, Коло српских сестара наградило је најбоље учеснике ликовног и литерарног конкурса, а старешина Цркве Свете Тројице протојереј Милан Радовић, захвалио се у име Црквене општине Неготин,  свима који су помогли организовање свечаности.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.