Среда, 28. Јануар 2015.

Светосавска академија

 

У организацији Црквене општине Неготин, основних и средњих школа и вртића „Пчелица“, а под покровитељством Општине Неготин, поводом великог православног празника Савиндана, синоћ је у Дому културе „Стеван Мокрањац“ приређена Светосавска академија.

  

Академији су присуствовали др мед. Љубисав Божиловић, председнк СО Неготин, Надица Васић, заменица председника Општине Неготин, свештенство Црквене општине Неготин, братство манастира Буково, професори, наставници, ученици основних и средњих школа и родитељи.

   

Програм је почео химном Светом Сави, коју је извео хор Цркве Свете Тројице, под  диригентским вођством Светлане Кравченко.

   

Присутнима се обратио и архијерејски намесник неготински протојереј Зоран Јовић, који је подсетио на значај дела Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Он је позвао све професоре, наставнике и ученике, да прате пут који је зацртао Свети Сава, а да великог просветитеља више славе у црквама доласком на литургију на дан Светог Саве.   

 

У наставку академије изведен је пригодан програм који је уредила професорка Неготинске гимназије Весна Станковић.

   

У програму су поред Црквеног хора, наступили и хор Неготинске гимназије, којим руководи Данијела Марковић, хор Музичке школе под управом Ружице Рајковић и хор Основне школе „Вук Караџић“ којим је дириговала Тања Милосављевић.

 

Учешће у Светосавској академији узели су и ученици основних и средњих школа и најмлађи из вртића „Пчелица“, који су приказали делове својих Светосавских програма, као и чланови КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

   

На крају академије у част Светога Саве и Светосавља, Коло српских сестара наградило је најбоље учеснике ликовног и литерарног конкурса, а старешина Цркве Свете Тројице протојереј Милан Радовић, захвалио се у име Црквене општине Неготин,  свима који су помогли организовање свечаности.

   

Након Светосавске академије, у холу Дома културе организовано је и Донаторско вече. Чланице Кола српских сестара припремиле су пригодно послужење, а прикупљени прилози биће усмерени за реконструкцију зграде Кола српских сестара.  


Фото галерија "Светосавска академија"