Уторак, 28. Јануар 2014.

Светосавска академија

Поводом школске славе Светог Саве, у организацији Црквене Општине Неготин и неготинских образовних институција, у Дому културе приређена је централна Светосавска кадемија. Свечаној приредби, поред руководства Општине Неготин, свештенства Црквене Општине Неготин и братије манастира Буково, присуствовао је и епископ Тимочки, господин Јустин.

   

Свечану академију у част првог српског архиепископа и просветитеља отворио је хор Цркве Свете Тројице, са диригентом Светланом Кравченко. Подсећајући на велики историјски значај и дело навећег светитеља међу Србима, скупу се обратио протојереј ставрофор Ранко Јовић.

   

„Вечерашњом акадејимом славимо највећег међу Србима, Растка Немањића-Светог Саву и на тај начин палимо још једну свећу воштаницу на свећњаку вере наше православне“ – поручио је свештеник Ранко Јовић.

   

Пригодним духовним репероаром у наставку академије представили су се хорови Музичке школе и Неготинске гимназије, а рециталом на тему живота и рада Растка Немањића и његовог оца Стефана Немање, родоначелника владарске династије Немањића, ученици веронауке неготинскох основних и средњих школа.

 

Традиционално, чланице Кола српских сестара прогласиле су најбоље учеснике традиционалног литерарног конкурса, ове године на тему „Свети Симеон“, а Црквена Општина Неготин даривала је појединце и институције који су учествовали и помогли организацију  Светосавске академије. Испред руководства Општине Неготин, учесницима и гостима Академије обратио се Дамир Ракић, председник СО Неготин.

 

„Делим радост што сам овде са вама на Савиндан, важан датум у целом православном свету и што наша Српска православна црква, Тимочка епархија и Црквена општина Неготин имају тако велики углед, широку и искрену подршку у народу. Потврда томе је и вечерашња Светосавска академија, која се у Неготину, традиционално приређује на нивоу града. Честитам свим образовним институцијама, посебно вероучитељима, професорима и диригентима школских и црквеног хора, који су нам приредили овако духовно и инспиративно вече. Вера православна нераскидиви је део бурне историје и традиције Неготина и представља централно место очувања српства и слободарског духа.  Традиција једног народа пресликава се у његовој култури, али и у његовој политичкој и етичкој свести, поштењу и части, које нам омогућавају да одважно корачамо напред, знајући куда идемо.  Неготинци су посебно поносни на културну традицију и зато се не може замислити културни догађај без учешћа српске православнер цркве.” – истакао је Дамир Ракић, председник СО Неготин.

 

По завршетку академије у холу Дома културе “Стеван Мокрањац”, у организацији Кола српских сестара приређена је изложба ликовних радова ученика веронауке и донаторска акција за децу из социјално угрожених породица.