Уторак, 16. Фебруар 2016.

Свети Трифун обележен на Рајачким пивницама

На Рајачким пивницама одржана je централна прослава Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара.

  

Обележавању Тривундана присуствовали су Јован Миловановић, председник Општине Неготин, др Љубисав Божиловић, председник СО Неготин, Надица Васић, заменица председника Општине, начелник Борског округа Мирослав Кнежевић, Марија Лабовић, в.д. директора Туристичке организације Србије, чланови Општинског већа, одборници локалног парламента, бројни гости, винари, мештани.

   

На почетку програма који се одвијао на централном тргу Јован Миловановић, председник Општине Неготин је честитајући празник и поздрављајући присутне изјавио : „ Неготинска Крајина с највише сунчаних дана и природним даром који је сврставају у регионе надалеко познате по квалитетном вину слави данас Светог Трифуна.  Уз  славски колач, орезивање винове лозе, здравицу, пожелећемо свим винарима и виноградарима да у новој сезони буду успешни у гајењу лозе и справљању чувеног крајинског нектара по коме нас препознају широм земље а и ван ње. Пивнице су наш туристички бренд на коме треба доста радити. Прошле године Скупштина општине Неготин је усвојила План детаљне регулације Рајачких пивница што је основни документ неопходан да бисмо приступлили сређивању комплекса. У току је израда и Плана детаљне регулација Рогљевачких пивница. Локална самоуправа ће у оквиру Програма подршке развоја пољопривредне производње и руралног развоја, субвенционисати и ове године нове засаде винове лозе, опрему и машине потребне за производњу грожђа и вина. У сврху промоције и развоја већ десет година организујемо Сајам меда и вина, у оквиру Мајских свечаности  поводом Дана општине. Прошле године наш Сајам је прерастао у  дводневну манифестацију са  више од  стотину излагача, од којих је било четрдесетак винара. Користимо сваку прилику да представимо и промовишемо оно што је најбоље у Неготину. Људе, догађаје, наше пивнице, винаре који справљају најбоље вино у земљи. Добра вина настају уз пуно рада и умећа наших винара и виноградара којима желим добар род, успешну бербу и квалитетно вино“.

   

Марија Лабовић, в.д. директорка Туристичке организације Србије је поздравила присутне и честитајући Светог Трифуна изјавила: „Туристичка организација Србије је препознала овај крај са дугогодишњом традицијом и производњом квалитетног вина као изузетно значајан. Следеће недеље ми представљамо брошуру о вину и винским рутама у Србији, у којој овај крај зазузима значајну позицију у тој презентацији. Искрено верујемо да је ово велики потенцијал и да ћемо у наредном периоду  имати све више туриста који ће долазити овде, зато што овде имају јединствену прилику да виде нешто што не могу да виде на неком другом месту и чиме можемо да се похвалимо и поносимо.“

   

Овогодишњи здравичар био је Драгослав Станисављевић из Чубре. У програму који је био посвећен грожђу и вину говорили кроз поезију и музику неготински песник Власта Младеновић, Десанка и Анђела Антић, чланице КУД „Врело“ из Шаркамена, фрулаш Милош Динић из Поповице, Слободанка Дана Петровић и оркестар „Стари звуци“.

   

Домаћин овогодишње славе била је Ребека Бека О' Конор, власница винарије “Рај“ из Рајца. Обред резања славског колача код Записа на тргу обавио је владика Тимочки Иларион, који је уз свештенство и присутне, у винограду  на Рајачким пивницама обавио и чин орезивања винове лозе уз жељу да следећа виноградарска сезона буде богатија и успешна. Домаћин славе Свети Трифун следеће године биће Слађан Станисављевић, председник Савета МЗ Рајац.

   

Организатори манифестације, уз подршку Општине Неготин су Туристичка организација Општине Неготин и Месна заједница Рајац. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.