Недеља, 11. Септембар 2016.

Света литургија

Светом литургијом у Цркви Свете Тројице у Неготину, трећи фестивалски дан отворио је Хор Храма Свете Тројице, којим је дириговала Светлана Кравченко.


Црквени Хор у Неготину постоји  од  1991.  године.  Први  диригент  била је Стојна Глигоријевић, а већину чланова хора чинили су тада ученици Неготинске гимназије. Након ње, Хор је водила Лана Димитријевић.

Хор је са успехом наступао у Темишвару (Румунија), Видину  (Бугарска),  Београду,  а  у  2006.  години је на Међународном фестивалу Златна вила у Приједору (Република Српска) био награђен за најбоље извођење дела духовне музике.

Од 2008. године диригент је Светлана Кравченко, а Хор чине људи различитих професија, које уједињује вера и љубав према певању духовне музике. Уз редовно учешће у богослужењу овај камерни хорски ансамбл у великој мери доприноси културном животу града Неготина. На 45.Мокрањчевим данима (2010) Хор је наступио приликом промоције књиге   Партитура   –   скривени   свет   тишине   и звука у романима Т.Мана и Х.Хесеа (др Слободан Лазаревић, Александар Ђурић и др Бранка Радовић), а  годину  дана  касније  фестивалска  публика  је била у прилици да присуствује целовечерњем концерту  духовних  композиција  срспких,  руских и бугарских аутора у Цркви Свете Тројице у Неготину, који је био високо оцењен од стране уметничког одбора Манифестације и пропраћен одличним коментарима еменентних професора и критичара.

Велика част је припала Хору када је 1. маја 2011. године на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана певао на Литургији коју је служио Патријарх Српски Иринеј поводом научног скупа  Хришћанско  наслеђе  Ромулијане  (у  сусрет 1.700  годишњици  Миланског  едикта).  У  априлу 2012.  године  Хор  је  извео концерт за Њихова Краљевска Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезу Катарину, који су били у посети Неготину.

На 49. Мокрањчевим данима Хор је учествовао у програму Натпевавања хорова и освојио III место. 28.септембра 2014. године на дан стогодишњице упокојења Стевана Ст. Мокрањца Хор је био позван да учествује у Светој Литургији у Храму Светог Саве у Београду, после које му је била уручена Захвалница за рад посвећен очувању српског црквеног појања и великог  дела  нашег  највећег  композитора.  У мају 2015. године у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, у Београду, Хор је наступао на ауторском концерту композитора Војне Нешић, и извео премјерно делове из њене Свете Литургије Св. Апостола Јакова.

Диригент Светлана Кравченко, рођена je у Украјини, музичко је образовање стекла у Москви на Државној академији Гњесин  где је дипломирала на одсецима за хармонику (проф. Јуриј Дранги и Владимир Долгополов) и за дириговање (класа проф. Сергеј Скрипки). Након завршетка студија радила је седам година у Кијеву у Уметничкој школи за надарену децу, а од 1995. године живи у Неготину и ради као професор у Музичкој школи “Стеван Мокрањац”. Ученици њене класе освајају многобројне награде на различитим музичким  такмичењима,  а  16  ученика је наставило студије на Музичким факултетима у земљи и иностранству. Више  пута  је  учествовала  у  раду жирија  на  регионалним,  републичким и међународним такмичењима и фестивалима.  На  позив  Амбасаде Русије у Србији, а под покровитељством Министарства културе Руске Федерације била је учесник пројекта Фестивала “Са Русијом у срцу”, који је одржан у октобру 2012. године у Москви. Присуствовала је и бројним семинарима са водећим предавачима (Фридрих Липс, Жак Морне, Елзбет Мозер, Јуриј Шишкин), а неколико пута је и сама била предавач за ученике и наставнике Тимочког региона.  


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.