Недеља, 12. Мај 2019.

Свечано уручење кључева 20 станова за избеглице у Неготину

У Неготину су данас, свечано уручени кључеви од 20 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Неготин, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији(РСП).

 

Догађају су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне инеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Владимир Величковић, председник општине Неготин, Џон Јанг, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

"Сви ми, који смо гледали преко Дрине на ваше патње, а потом и слушали ваше исповести, не можемо да будемо равнодушни на ужасе и лична страдања кроз која сте прошли. Многима одавде су корени са тих простора, као и пуно рођака. То је све наша заједничка, српска мука. И зато заиста треба славити овако радосне дане", изјавио је Дачић.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, а делом из буџета општине Неготин. РСП фонд донирао је 1,3 милиона евра, док је контрибуција општине Неготин 8,6 милиона динара.

„Општина Неготин је дала свој допринос у изградњи нових двадесет станова у припреми терена и уређењу саобраћајнице у вредности 10  милиона динара. Захваљујем на реализацији овог посла држави, УНХЦР-у у Србији и  Комесаријату за избеглице. Надам се да се никада нећемо бити у сличној ситуацији да морамо да решавамо проблеме наших људи који су морали да напусте своје домове.“ – истакао је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Потпројекат 4 РСП вредан је укупно 18,7 милиона евра од тога је 16,6 евра удео РСП фонда, док је два милиона евра национална контрибуцијa. У оквиру овог потпројекта додељују се укупно 1382 стамбена решења - 70 монтажних кућа, 261 стан, 653 пакета грађевинског материјала и 398 сеоских кућа. У оквиру Програма у Србији обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица. Први чвек српске дипломатије, на крају свечаности уручења кључева, залио је и божур, који је засађен испред зграде.  

Рeгиoнaлни програм стамбеног збрињавања зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а , УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.