Понедељак, 13. Мај 2013.

Свечана седница СО Неготин

Поводом Дана Општине одржана је свечана седница СО Неготин на којој су појединцима и колективима додељена традиционална мајска признања и звање „Почасни грађанин“.

 

Ове године Дан општине Неготин 12. мај обележен је као јубиларни, а свечаном академијом у Дому културе прослављено је 180 година од ослобођења  Неготина од Турака и коначног и трајног припајања Кнежевини Србији шест нахија Источне Србије, међу којима и Неготинске.

 

Одборницима неготинске скупштине и бројним гостима обратио се Дамир Ракић, председник СО и указао на најзначајније моменте скупштинског рада између два празника.

„Од формирања ове скупштинске већине, одржано је 28 седница Скупштине општине, а од 21. септембра 2012. године, када је изабрано ново општинско руководство, одржано је осам седница. Као што сам и најавио приликом избора, седнице су одржаване сваког месеца. Поред редовних одлука, из домена рада Скупштине општине Неготин, усвојене су и одлуке за унапређење услова живота свих грађана наше општине. Морам да истакнем да је успостављена добра сарадња са свим странкама које партиципирају у раду Скупштине општине Неготин. О томе сведочи и податак да је већина одлука усвајана са 35 и више гласова. Приликом рада и одлучивања покушали смо да прихватимо предлоге и сугестије свих одборника и политичких партија, јер лично  сматрам да само тако рад локалног парламента, може да се  подигне на један виши ниво сарадње и узајамне толеранције“ – истакао је Дамир Ракић, председник СО Неготин.

 

Присутнима на свечаној седници, обратио се и мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 „Ми, представници актуелне власти, имамо јасну визију да, и у овим тешким временима, као и наши славни преци, у европском духу, општину, водимо путем развоја, просперитета и бољитка за све наше грађане. Са тим циљем започели смо бројне инвестиције, финансиране из иностраних фондова, али и из републичког буџета и сопствених извора. Остварили смо изузетну сарадњу са европским званичницима, а нашу општину, у последњих годину дана, посетили су Венсан Дежер, амбасадор Европске Уније у Србији и Лео Кројц, руководилац одељења за Југоисточну Европу и Кавказ министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке. Захваљујући томе, али и активним учешћем на међународним конкурсима у нашој општини у току је реализација два прекогранична пројекта: „Нови послови за чистију будућност–социјално предузетништво“ и Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ вредних преко 500.000 евра. Општина Неготин, такође, као једна од 18 у Србији, учесница је програма "Рехабилитација система даљинског грејања у Србији”, који са 45 милиона евра финансира Немачка развојна банка. Захваљујући донацији од 400.000 евра и нашим учешћем од 120.000 евра у нашем граду почела је рехабилитација и модернизација система грејања” – нагласио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 У наставку седнице уследила је церемонија свечане доделе Мајских награда и повеља и звања Почасног грађанина Општине Неготин.

 

Одлуком Комисије за избор, именовања, награде и признања звање „Почасни грађанин општине Неготин“ додељено је песнику и књижевнику Адаму Пуслојићу, родом из Кобишнице. Адам Пуслојић је члан Удружења књижевника Србије, почасни члан Румунске академије уметности, добитник бројних књижевних награда и признања у Србији и иностранству. Звање „Почасни грађанин Неготина“ Адаму Пуслојићу додељено је за изузетан допринос развоју и афирмацији општине Неготин, изградњи хуманих односа међу људима и развоју сарадње у области културе.

 

Добитници “Мајске награде” су Катарина Ковачевић, студенткиња Фармацеутског факултета за значајан доринос у области музичке културе и афирмацију општине Неготин, као победница серијала “Ја имам таленат”, Емилија Петровић, директорка Неготинске гимназије за постигнуте резултате у области образовања, Велимир Д. Јоновић из Самариновца за постигнуте резултате и допринос у области пољопривреде, Основна школа “12. септембар”, за резултате и допринос у области образовања и васпитања деце са сметњама у развоју и Удружење “Гергина” за допринос у области заштите и очувања идентитета културног наслеђа Влаха. Добитницима “Мајске награде” додељене су дипломе и новчана награда у износу од 83.378,00 динара.

 

Добитници Повеља Општине Неготин, признања које се додељује ученицима и студентима, за постигнуте резултате на такмичењима у земљи и иностранству су: Невена Видановић, студенткиња  Факултета техничких наука у Новом Саду, Јесенка Јоветић, студенткиња Музичке академије у Новом Саду, Ана Плавишић, студентиња Филозофског факултета у Нишу, Бојан Бајер, ученик Музичке школе “Стеван Мокрањац” и Наташа Шуцић, ученица Музичке школе “Стеван Мокрањац”. Добитницима повеља уручена је и новчана награда у износу од 41.689,00 динара.

 

 

 

За успешну сарадњу са Општином Неготин,  председник мр Милан Уруковић, уручио је Плакете Општине Неготин доценту др Зорану Радовановићу, директору Клиничког центра Ниш и проф. др Игору Новаковићу, директору ПД за дистрибуцију електричне енергије „Југоисток“ Ниш.