Уторак, 12. Мај 2015.

Свечана седница поводом Дана општине Неготин

Поводом 12. маја Дана општине Неготин у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  одржана је свечана седница Скупштине општине Неготин. Седници су присуствовали бројни гости међу којима су били Епископ Тимочки господин Иларион, председници општина и скупштина општина, Привредне коморе Србије, представници Гарнизона Зајечар, Полицијске управе Бор, привредних колектива, образовних установа  и бројни грађани општине Неготин.

 

Свечана седница поводом Дана општине Неготин почела је химном Републике Србије, у извођењу хора цркве Свете Тројице којим је дириговала Светлана Кравченко.

 

Присутнима се потом обратио др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин . Поздрављајући госте и све присутне у сали он се између осталог осврнуо на рад Скупштине општине Неготин у последњих годину дана.  

 

“Од маја 2014. године, када је изабрано ново општинско руководство и када сам ја изабран за председника Скупштине, одржано је 13 седница. Поред редовних одлука, из домена рада Скупштине општине Неготин, усвојене су и одлуке за унапређење услова живота свих грађана наше општине. Морам да истакнем да сам као председник Скупштине  задовољан сарадњом са свим странкама које партиципирају у раду Скупштине општине Неготин, а приликом рада и одлучивања покушавамо да прихватимо предлоге и сугестије свих одборника и политичких партија, јер лично  сматрам да само тако рад локалног парламента, може да се  подигне на виши ниво. У свом раду трудимо се да испратимо законске процедуре које су локалне самоуправе у обавези да испуне на путу ка Европској унији, али и да одговоримо на изазове времена. Све значајне одлуке за функционисање и развој локалне самоуправе донете су на време, а успостављена је и одлична сарадња са Владом Републике Србије и ресорним министарствима, која нас подржавају и помажу. Жеља нам је да и у наредном периоду наставимо у истом ритму и Неготин вратимо на место које му припада. Да бисмо то и остварили, морамо сви да се укључимо и дамо свој допринос” – истакао је Божиловић.

Присутнима се обратио и председник општине Неготин Јован Миловановић, који је говорио о активностима локалне самоуправе.

 

Горан Чеклановић, председник Комисије за избор и именовања, награде и признања образложио је Одлуку о додели мајских награда и повеља, а након тога председник општине Неготин, Јован Миловановић и председник Скупштине општине Неготин др мед. Љубисав Божиловић, уручили су добитницима признања.

  

Добитници Мајских повеља за 2014. годину су Петар Питаревић из Неготина, ученику осмог разреда ОШ „Вера Радосављевић“ Неготин, за постигнуте резултате на републичким такмичењима, Милош Арсенијевић из Неготина, ученик треће године Музичке школе „Јосип Славенски“ у Београду, за постигнуте резултате на  међународним и републичким такмичењима, Никола Царановић из Неготина, ученик петог разреда Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, за постигнуте резултате на међународним и републичким такмичењима, Љупка Ловрић, из Неготина, ученица  четврте године Медицинске школе у Зајечару, за постигнуте резултате на  републичким такмичењима  и Никола Милановић, из Неготина, студент Факултета организационих наука у Београду и ИТС Високе струковне школе за информационе технологије у Београду, за постигнуте резултате у области образовања.

 

Мајске награде додељене су    Хидроелектрани „Ђердап 2“ Неготин, у области привреде, Монидан – комерц, ДОО за производњу, у области привреде, др Радивоје Петрикић, адвокат у Бечу, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју и афирмацији општине Неготин, Драгољуб Фируловић, књижевник, сликар и музички уметник, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин, у области културе и Божидар Благојевић, историчар, за постигнуте резултате и значајан допринос у области истраживања културно – историјске прошлости Источне Србије. Хидроелектрана „Ђердап 2“ и власник фирме Монидан комерц доо, уступили су новчани део Мајске награде у износима од 86 242 динара,  за лечење наше мале суграђанке Мине Росић, док је др Радивоје Петрикић новчани део своје награде поклонио Неготинској гимназији за куповину интерактивне табле.  

У име награђених захвалила се Љиљана Милицановић, директорка ХЕ “Ђердап 2”.

   

Поводом Дана општине Неготин расписан је и литерарни конкурс са темом „Неготинске ноте“. Свој рад на свечаној седници Скупштине општине Неготин прочитала је победница Ања Павловић, ученица 5. разреда ОШ „Вера Радосављевић“. Присутни су били у прилици да чују и Петра Питаревића, добитника Мајске повеље и младог композитора који је са својом композицијом „Игра кишних капи“ награђен на Међународном такмичењу „ФЕДЕМУС“ у Београду.

Свечана седница завршена је шестом руковети Стевана Стојановића Мокрањца у извођењу хора цркве Свете Тројице.