Понедељак, 28. Јануар 2019.

Свечана академија „Свети Сава кроз векове иде“

У препуној сали неготинског Дома културе, синоћ је, у организацији Архијерејског намесништва неготинског и уз подршку Дома културе „Стеван Мокрањац“ и свих образовних институција, приређена је Светосавска академија под називом „Свети Сава кроз векове иде“.

  

Академији су присуствовали Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Иван Вељкоковић, помоћник председника, Татјана Панић и Драган Радосављевић, чланови Општинског већа, неготинско свештенство, братство Манастира Буково, директори предузећа, културних и образовних институција и бројни Неготинци.

  

Свечани програм, у част утемељивачу Српске православне цркве, почео је химном Светом Сави у извођењу хора Храма Свете Тројице. Беседник на Академији, јереј Марко Пајчин, старешина Храма Свете Тројице, говорећи о мисији првог српског архиепископа и његовом значају за српску историју, културу, образовање и духовност српског народа, подсетио је на велики јубилеј који се ове године с поносом обележава, осам векова аутокефалности СПЦ.  Посебан печат свечаној академији дали су ученици овдашњих школа који Светог Саву славе као своју славу, као и малишани вртића „Пчелица“. У програму су учествовали и чланови КУД-а “Стеван Мокрањац“. 

    

Архијерејско намесништво Неготин даривало је Јовану Уруковић, Анђелу Сладојевић и Марка Ивановића, ученике Неготинске гимназије, победнике на ликовном конкурсу „Свети Сава иде кроз векове“, затим учеснике програма, неготинске малишане и њихове наставнике.  Набавку светосавских пакетића помогла је локална самоуправа.  

  

Након Академије, чланице Кола српских сестара из Неготина, приредиле су хуманитарно послужење, а прикупљен новац намењен је лечењу девојчице Симеоне Јокановић, оболеле од карцинома, која се од октобра прошле године, налази на лечењу у Сједињеним Америчким Државама.