Понедељак, 30. Март 2015.

Сусрети села у Видровцу и Речкој

Наступима у Видровцу и Речкој, протеклог викенда настављена је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“.

   

Чланови културно уметничког друштва „Видра“ из Видровца дочекали су у петак госте из Јабуковца, чланове КУД „Флоричика“.

 

Фолклорни ансамбла из Јабуковца представио се програмом под називом „Освећење куће“, у оквиру кога су уз песму и игру приказали овај народни обичај.

 

Домаћин ансамбл представио је народни обичај „Валаћупе – скидање капије“. Реч је о народном обичају који се од давнина уочи Ускршњег поста у недељу, последњег дана беле недеље, одиграва у Видровцу.

  

Дан касније чланови културно уметничког друштва „Хајдук Вељко“ из Речке, после петнаестогодишње паузе, поново су наступили у такмичењу села. У свом првом наступу они су угостили чланове КУД „Врело“ из Шаркамена.

 

Чланови културно уметничког друштва „Хајдук Вељко“ из Речке, изабрали су да кроз свој програм уз народне игре и песме, прикажу народни обичај „Свадбено умивање“. Овај народни обичај, карактеристичан је за трећи дан свадбе у српским селима, када сватови одлазе на оближњи поток или реку на умивање. Умивање прати и бељење брашном и весеље.

   

КУД „Врело“из Шаркамена представило је народни обичај „Вражало“. Овај народни обичај за разлику од седељки, које су се одвијале по сакацима, дешавао се у кућама које су имале момка или девојку за удају. У овим кућама се играло и певало до касно у ноћ.          

   

„Сусрети села“ настављају се наредног викенда. У петак, 3.априла КУД “Прераст“ у Штубику дочекаће КУД „Димитрије Беливакић“ из Буковча, у суботу 4.априла у Сиколу домаћи КУД „Чучук Стана“ угостиће чланове КУД „Младост“ из Чубре, док ће у недељу своје програме у Тамничу приказати културно уметничка друштва „Живојин Тодоровић“ и „Мокрањац“ из Мокрања.