Понедељак, 06. Април 2015.

Сусрети села у Штубику, Сиколу и Тамничу

Традиционална манифестација изворног ародног стваралаштва “Сусрети села” настављена је протеклог викенда сусретима у Штубику, Сиколу и Тамничу.

У петак, у Штубику, своје програме су приказали чланови домаћег културно-уметничког друштва “Прераст” и гости из Буковча.

   

Културно уметничко друштво “Димитрије Беливакић” из Буковча кроз игре, песме и свирку приказало је народни обичај Младенци или С’мц. С’мц се обележава 22. марта. Тог дана погинуло је четрдесет ученика са својим учитељем. То су били војници из Кападокијског краја, који су побијени у Јерменској Севастији због исповедања хришћанства. У Буковчу се овај дан посвећује Светим мученицима и припремним  радњама којима се људи штите од змија и свакаквих  болештија. Док неке породице у Буковчу, тог дана славе младенце.

   

Домаћи ансамбл кроз свој програм приказао је како су се некад одвијале косидба и седељка у њиховом селу. У сваком селу постојали су добри косачи, који су ишли од домаћинства до домаћинства и косили траву, за дневницу или позајмицу. По завршетку послова у пољу, неки су уморни журили својим кућама, а неки су, и поред толиког умора, приређивали седељке. То су били домаћини који су имали женску децу или девојке за удају.

 

Дан касније у Сиколу, чланови КУД-а “Чучук Стана” дочекали су фолклорни ансамбл из Чубре.

    

Гости су за овогодишње представљање на Сусретима села изабрали за тему “Савиндан”. Кроз свој програм они су дочарали како се у њиховом селу прославља школска слава Савиндан и подсетили на веровања везана за "некрштене дане" који трају од Божића до Крстовдана. У Чубри су се ти дани звали "Некрштенчићи". Тих дана посебно, водило се рачуна шта се сме, а шта не сме радити, како би се заштитили од злих духова.

   

Чланови културно уметничког друштва из Сикола представили су народни обичај “Просидба”. Обичај нашег краја је да се, када момак стигне за женидбу, ангажују одређене особе које иду по селу и проналазе одговарајућу прилику за њега. По народном казивању, прозваше их проводаџијама. Првенствено су то радиле жене, проводаџике, које су за свој рад и труд биле награђиване одевним предметима, а неретко и дукатима. Међутим, дешавало се да проводаџишу и мушкарци.

 

Трећи викенд традиционалне манифестације завршен је у Тамничу наступима културно уметничких друштава “Мокрањац” из Мокрања и “Живојин Тодоровић” из Тамнича.

 

Још од давнина, у позну јесен и зиму, када би се примирили сви пољски радови и одужила ноћ, мештани су се по селима организовали и правили седељке. Предвече би се окупљали у неком домаћинству и уз огњиште, кроз разговор, песму и игру, растерећивали би се од обавеза и брига. Како су некад изгледале Седељке у Мокрању, приказали су у свом наступу чланови КУД-а из Мокрања.

 

Домаћи фолклорни ансамбл “Живојин Тодоровић” приказао је како се у њиховом селу празновало Бадње вече и Божић. На Бадњи дан се завршава велики Божићни пост. Поред огњишта, на слами поставља се посна бадњачка вечера. Док старији послују, деца седе поред огњишта и праве Божићне букете и венчиће од храстових гранчица, шишарки,, суве траве и цвећа. Све је у знаку припреме и ишчекивања великог хришћанског догађаја. Увече се, у кућу, уноси Бадњак и слама.

 

Сусрети села се настављају 17. априла у Чубри, када ће домаћи ансамбл дочекати госте из Речке. У суботу 18. априла састаће се Шаркамен и Видровац, а у недељу 19. априла Кобишница и Тамнич.