Понедељак, 23. Април 2018.

Сусрети села у Штубику и Тамничу

Протеклог викенда програмима у Штубику и Тамничу, отворен је други круг традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села“. Наредног викенда други пут своје програме приказаће из културно-уметничка друштва из Буковча, Јабуковца, Јасенице, Карбулова, Сикола и Кобишнице. Сусрете села пратили су Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, чланови  Општинског већа и директори институција и предузећа.

 

И у свом другом наступу културно уметничка друштва „Младост“ из Чубре и „Прераст“ из Штубика приказали су исте програме као и у првом кругу уз поштовање сугестија жирија.

 

Игра, песма, свирка, народне умотворине пратиле су програм под називом „Време за веридбу“, који је припремио ове године фолклорни ансамбл из Штубика.  Они су покушали да дочарају приказали како су некада давно у њиховом селу, родитељи из две породице правили договор око женидбе и удаје своје деце. 

 

Чланови КУД „Младост“ из Чубре, кроз свој наступ покушали су да прикажу како су некада изгледали Вашари односно Сабори у неготинској Крајини, уз неизбежне свираче, певаче, играче, али и гатаре и вашарског добошара и шибицара.

Дан касније чланови културно уметничког друштва “Живојин Тодоровић” из Тамнича угостили су фолклорни ансамбл “Врело” из Шаркамена. И за њих је ово било друго представљање у овогодишњој манифестацији.

 

Као и у првом кругу, културно уметничко друштво „Врело“ из Шаркамена, причама, играма, песмама и догодовштинама, покушало је да дочара како је некада изгледао један дан у сеоској ковачници, које су биле најактивније пред пролећне и јесење радове.

Ансамбл из Тамнича за овогодишње представљање на 45. Сусретима села изабрао je обичаје везане за „Видовдан“, које су покушали да дочарају песмама, умотворинама и играма.

 

Последњег такмичарског викенда биће одржана три сусрета. У петак, 27. априла КУД “Димитрије Беливакић” из Буковча угостиће чланове КУД –а “Флоричика” из Јабуковца. Дан касније ансамбл “Живорад Петровић Дудић” биће домаћин члановима културно уметничког друштва “Карбулово” из Карбулова, а други такмичарски круг затвориће ансамбли који су и  отворили манифестацију, с тим што ће овога пута КУД “Чучук Стана” из Сикола бити домаћин, а КУД “ Војислав Чурић” гост.

Завршна смотра уз проглашење победника и ревијално приказивање најбољих тачака, биће одржана у оквиру Мaјских свечаности, 10. маја, на Градском тргу у Неготину.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.