Недеља, 08. Април 2018.

Сусрети села у Јабуковцу

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ настављена је синоћ у Јабуковцу наступила културно-уметничких друштава „Флоричика“ и „Живојин Тодоровић“ из Тамнича.

 

Два културно уметничка друштва која дуго година негују изворно народно стваралаштво приказала су своје програме у сусрет великом хришћанском празнику-Ускрсу. Сусрету у Јабуковцу присуствовали су и Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Сленић, заменица председника, чланови Општинског већа и директори културних установа. 

Гости из Тамнича, чланови културно ументичког друштва „Живојин Тодоровић“, за тему свог програма изабрали су обичаје везане за „Видовдан“, које су покушали да дочарају песмама, умотворинама и играма.

 

Домаћи фолклорни ансамбл „Флоричика“ на себи својствен начин приказао је народни обичај „Ажуну“ који се везује за коледарење и уношење Бадњака у кућу. Изузетно добро припремљене фолклорне групе одушевиле су публику извођењем игара из овог села и околине.

 

Први круг такмчења наставља се наредног викенда. У петак, 13. априка КУД „Карбулово“ дочекаће чланове КУД „Прераст“ из Штубика. Дан касније своје програме приказаће културно уметничко друштва из Чубре и Јасенице, а у недељу, 15. априла фолклорни ансамбли из Шаркамена и Буковча.

Завршна манифестација, уз проглашење најбољих, биће одржана у оквиру Мајских свечаности на Градском тргу у Неготину.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.