Понедељак, 20. Април 2015.

Сусрети села у Чубри, Шаркамену и Кобишници

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ настављена је протеклог викенда сусретима у Чубри, Шаркамену и Кобишници.

 

У Чубри су у петак своје програме приказали чланови културно уметничких друштава „Младост“ и „Хајдук Вељко“ из Речке.

 

Домаћини су још једном приказали како се у њиховом селу прославља школска слава Савиндан и подсетили на веровања везана за "некрштене дане" који трају од Божића до Крстовдана.

 

Гости из Речке изабрали су да кроз свој програм уз народне игре и песме, прикажу народни обичај „Свадбено умивање“. Овај народни обичај, карактеристичан је за трећи дан свадбе у српским селима, када сватови одлазе на оближњи поток или реку на умивање. Умивање прати и бељење брашном и весеље.

 

Дан касније своје програме у Шаркамену приказали су чланови фолклорних ансамбала „Врело“ и „Видра“ из Видровца.

 

Гости из Видровца представили су се народним обичајем „Валаћупе – скидање капије“. Реч је о народном обичају који се од давнина уочи Ускршњег поста у недељу, последњег дана беле недеље, одиграва у Видровцу.

   

Домаћи ансамбл ове године за своје представљање изабрао је народни обичај „Вражало“. Овај народни обичај за разлику од седељки, које су се одвијале по сакацима, дешавао се у кућама које су имале момка или девојку за удају. У овим кућама се играло и певало до касно у ноћ.  

      

У недељу су чланови културно-уметничког друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице дочекали чланове КУД-а „Живојин Тодоровић“ из Тамнича.

 

Културно уметничко друштво „Воја Чурић“ из Кобишнице представило се народним обичајем „Просидба и веридба“. Чланови овом фолклорног ансамбла су народним играма, песмама, казивањима  и веровањима везаним за овај радостан догађај вратили публику у једно давно време утемељене породичне традиције у крајинском селу. 

   

Фолклорни ансамбл “Живојин Тодоровић” приказао је како се у њиховом селу празновало Бадње вече и Божић.  На Бадњи дан се завршава велики Божићни пост. Поред огњишта, на слами поставља се посна бадњачка вечера. Док старији послују, деца седе поред огњишта и праве Божићне букете и венчиће од храстових гранчица, шишарки,, суве траве и цвећа. Све је у знаку припреме и ишчекивања великог хришћанског догађаја.

 

Такмичарски део манифестације завршава се наредног викенда наступима у Буковчу, Мокрању и Јабуковцу.