Понедељак, 24. Април 2017.

Сусрети села

Претпоследњег викенда такмичарског дела манифестације одржани су сусрети у Тамничу, Сиколу и Буковчу. Домаћи фолклорни ансамбли дочекали госте из Речке, Видровца и Шаркамена. 

   

Чланови културно уметничког друштва „Живојин Тодоровић“ угостили су протеклог викенда чланове фолклорног ансабла „Хајдук Вељко“ из Речке. Домаћин овог сусрета приказао је кроз песме, игре и причу, како у Тамничу изгледа традиционално окупљање око бунара. У свом првом представљању на овогодишњој манифестацији, гости из Речке приказали су народни обичај “Моба”.

 

Други пут у оквиру манифестације Сусрети села, састали су се фолклорни ансамбли из Сикола и Видровца. Ова два друштва наступила су на отварању овогодишње смотре, у Видровцу, док је у суботу домаћин било културно уметничко друштво „Чучук Стана“ из Сикола.   

 

Домаће културно уметничко друштво, кроз свој програм, уз песме и игре приказало је догодовштине које се везују за народни обичај „Седељка“, док су се чланови КУД „Видра“ из Видровца, представили обичајима везаним за крштење детета.

 

У недељу су своје програме, приказала друштва из буковча и Шаркамена.  Културно уметничко друштво “Димитрије Беливакић” из Буковча за свој наступ ове године изабрало је обичај “Помана штеточинама”.  

 

Фолклорни ансамбл из Шаркамена приказао како се у њиховом селу обележавају „Беле покладе“, последњи дан пред велики Ускршњи пост.

  

Последњег такмичарског викенда такође су планирана три сусрета. Најпре ће у петак 28. априла Штубик дочекати ансамбл из Карбулова. Дан касније Чубра ће угостити Кобишницу, а овогодишњу манифестацију, 30. априла, затвориће ансамбли из Речке и Јасенице. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.