Среда, 16. Децембар 2015.

Субвенције за самозапошљавање

У великој сали Скупштине општине Неготин данас су уручени Уговори лицима која су се определила да путем самозапошљавања реше проблем незапослености, као и лицима која су похађала књиговодствену обуку и обављала стручну праксу код послодаваца.

  

Уговоре о самозапошљавању по програму активне политике запошљавања потписало је 30 незапослених лица са евиденције неготинске Националне службе за запошљавање, који ће отварањем сопствених фирми себи обезбедити радно место. Осам лица потписало је уговоре за похађање обуке за вођење пословних књига, док су код три послодавца незапослена лица обављала стручну праксу.

  

 „Због вишегодишње  економске кризе, и сложених привредних услова тешко је наћи посао не само у нашем граду у коме је привредна активност смањена гашењем више крајинских предузећа, већ и у другим општинама. Чинимо напоре у изналажењу решења проблема запошљавања Неготинаца којих је на евиденцији Националне службе за запошљавање- филијале у Неготину 2.564. Локалним акционим планом за запошљавање који су одборници Скупштине општине Неготин усвојили крајем марта  на  12. седници и који представља основни инструмент спровођења активне политике запошљавања у 2015.години, утврђују се програми и мере локалне политике запошљавања у 2015.години. Програми и мере активне политике запошљавања су поред Сајма запошљавања, програм стручне праксе код приватног послодавца и субвенције за сапозапошљавање. Одлуком о буџету за ову годину општина је одвојила 5.000.000 динара за субвенције - запошљавање појединаца по уговору и субвенције за самозапошљавање. Вас тридесеторо се ове године одлучило на овај храбар корак, оснивање сопственог бизниса и за те намене издвојено је 4.800.000 динара“ -  истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин у свом обраћању.

Соња Станковић, директорка Националне службе запошљавање Бор, похвалила је општину Неготин као дугогодишњег веома успешног партнера на реализацији   локалних планова запошљавања.

  

„И ове године, као и ранијих је општина Неготин издвојила највише средстава за решавање проблема незапослености, мере активног запошљавања, па у складу са тим, али и досадашњим искуством очекујем да и наредне године Неготин  међу водећим општинама по овом питању. Националним акционим планом предвиђене су четири врсте мера које се могу суфинансирати. То су јавни радови, стручна пракса, стицање практичних знања и субвенције послодавцима који запошњавају лица са евиденције Националне службе“ – рекла је између осталог Соња Станковић.  

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Неготину налази се закључно са новембром 2490 лица лица која активно траже запослење.

Спровођење реализације потписаних уговора контролисаће Национална служба за запошљавање, а у случају њиховог непоштовања или кршења , према корисницима ће бити предузете одговарајуће мере.