Среда, 13. Септембар 2017.

Субвенције за развој пољопривреде и рурални развој

У оквиру реализације Програма  подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин, данас је Владимир Величковић, председник општине Неготин потписао Уговоре са представницима пољопривредних удружења и уручио Решења о додели субвенција пољопривредним газдинствима.

 

Аграрни буџет је у општини Неготин уведен 2006. године, када је износио 3 000 000 динара, а средства која су додељивана за субвеционисање пољопривредне производње и број поднетих захтева повећавали су се из године у годину. Тако је 2014. године поднето чак 500 захтева, а опредељена средства за подстицај пољопривреде износила су 33 000 000 динара. Годину дана касније аграрни буџет износио је 20 милиона, у 2016. години, пет милиона више, а у 2017. години, 28 000 000 динара, од чега је 23 500 000 планирано за подстицаје мерама руралног развоја, 3 000 000 за директна плаћања и 1 500 000 динара за за посебне подстицаје.

 

Поздрављајући присутне, председник општине Неготин, нагласио је да је пољопривреда, уз туризам, велики потенцијал и перспектива наше општине, као и да локална самоуправа чини напоре да пољопривредним произвођачима, али у удружењима помогне у јачању и развијању постојећих капацитета.

 

„Драго ми је што ове године је пристигло више захтева него прошле, што нам говори да су средства која локална самоуправа одваја за подстицаје у аграру значајна и вама важна за реализацију онога што сте планирали. Ове године је аграрни буџет 28  милиона динара, а укупна досадашња реализација Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин у 2017. години је 11.510.296 динара. До краја године, биће реализовани сви преостали захтеви, јер има довољно преосталих средстава. И идуће године предвидећемо значајна средства која ће вам макар делимично помоћи да се бавите послом који изузетно ценимо јер смо свесни колико је труда времена и залагања неопходно уложити и колико је тешко бавити се пољопривредом.истакао је између осталог Величковић у свом обраћању.

 

У циљу успостављања и јачање удружења у области пољопривреде одобрени су Програми у укупном износу од 1.205.300 динара, а уговори о реализацији потписани су са Удружењем купинара источне Србије, Удружењем воћара „Воћар“ Карбулово, Удружењем одгајивача домаћих животиња „Хајдук Вељко“ Неготин, Друштвом пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин, Центром за органску производњу  из Неготина и Удружењем произвођача вина са географским пореклом „Неготинска крајина“.   

    

За доделу субвенција у 2017. години захтев су поднела 354 пољопривредна газдинства, комисија је до сада обрадила 271, а реализован је 141 захтев, за шта је издвојено 9.196.996 динара. Власницима ових пољопривредних газдинстава данас су уручена и решења о додели субвенција. Мере подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја односиле су се на субвенционисање у пчеларству, сточарству, ратарству и повртарству, виноградарству и винарству и воћарству.

 

У склопу реализације Програма  подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Неготин, за директна плаћања односно субвенционисање првог вештачког осемењавања говеда, реализовано је 219 захтева, у износу од 1.108.000 динара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.