Уторак, 30. Децембар 2014.

Субвенцијама до нових радних места

Захваљујући средствима из буџета Општине Неготин, преко програме ативне политике запошљавања Националне службе запошљавања, посао је ове године добило 27 незапослених лица. За те намене Општина Неготин је издвојила 5.000.000 динара, а као и претходне и ове године, није било додатних средстава из буџета Републике Србије.

Уговоре о самозапошљавању по програму активне политике запошљавања потписало је 17 незапослених лица са неготинске Евиденције који ће отварањем сопствених фирми себи обезбедити радно место. По програму субвенција послодавцима, уговоре је потписало 8 послодаваца за отварање 10 нових радних места. Уговоре је уручио председник Општине Неготин, Јован Миловановић

 „Незапосленост је највећи проблем већине општина у Србији, па и општине Неготин. Као свој допринос решавању овог акутног проблема, а у складу са Локалним акционим планом запошљавања, општина Неготин ове године издвојила је 5.000.000 динара. Од те суме, као субвенције послодавцима, првенствено у приватном сектору, који отварањем нових радних места поспешују запосленост и тако утичу на локални економски развој општине, намењено је 1.500.000 динара односно 150.000 динара по новом радном месту. На тај начин, а као стимулација  и подстрек осталим послодавцима да отварају нова радна места, данас потписујемо 8 уговора, са вама - послодавцима који отварате нова радна места и запошљавате 10 незапослених лица са евиденције Националне службе за  запошљавање. По програму субвенционисаног самозапошљавања, који поред субвенције подразумева и пружање стручне помоћи и обуке незапосленом лицу које се запошљава, ове године издвојили смо 3.400.000 динара. На тај начин до радног места је дошло још 17 незапослених особа којима је одобрена субвенција од 200.000 динара– истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин у свом обраћању.

Спровођење реализације потписаних уговора контролисаће Национална служба за запошљавање, а у случају њиховог непоштовања или кршења , према корисницима ће бити предузете одговарајуће мере.

 Активна политика запошљавања у општини Неготин је од велике важности, па је тако Одлуком о буџету општине Неготин за 2015. годину за унапређење запошљавања такође предвидена  средства у износу од  5.000.000 динара.