Понедељак, 09. Децембар 2013.

Студијска посета Словенији

 

У оквиру петодневне посете Словенији, у организацији Општинске управе Општине Неготин,  крајински пољопривредници, чланови удружења винара, воћара и виноградара, сточара, пчелара, ратара, домаћинства која се баве сеоским туризмом и професори Пољопривредне школе имали су прилику да посете угледна пољопривредна газдинства  и винарије у регијама Постојна и Бохињ и размене искуства са словеначким колегама. Студијска посета Словенији финансирана је средствима аграрног буџета Општине Неготин. Заједно са пољопривредницима у Словенији је боравила и делегација Општине Неготин, са мр Миланом Уруковићем, председником, на челу.

 

Крајински пољопривредници посетили су две фарме у околни Постојне и Бохиња, чији власници се, осим узгоја стоке, баве и сеоским туризмом и  гостима послужују храну коју производе у свом домаћинставу.  О овом изузетно уносном послу у који су укључене целе породице, све додатне информације, члановима неготинске делегације у диретном контакту пружили су власници фарми.

 

Крајински пољопривредници имали су прилику да обиђу чувену словеначку винарију Випава код Бохиња где је за њих приређена дегустација вина, али и једно посебно изненађење. У винском подруму песмом су их дочекали  чланови хора из Випаве, победниоци натпевањања на фестивалу „Мокрањчеви дани“ 2009. Године. Вино и песма зближили су винаре и поштоваоце дела Стевана Мокрањца са крајњег запада и истока  некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Неготинци су исте вечери приредили дегустацију својих производа,  вина и меда за домаћине из Бохиња којој су присуствовали и челници ове познате туристичке регије.

 

На листи дестинација које су биле циљ крајинских пољопривредника на студијском путовању по Словенији нашла се и сирница у којој се производи чувени словеначки сир мохат, затим плантажа трешања где се справља познато жестоко пиће – шери од трешања.

   

Студијска посета Словенији била је прилика за почетак пословне сарадње крајинских и словеначких партнера. Тако је приликом посете плантажи трешања уговорена  размена садница са воћарима из Крајине. Такође, туристички посленици Бохиња и Неготина договорили су заједнику припрему пројекта на бази парнерских односа у области туризма.