Четвртак, 03. Аугуст 2017.

Штаб за ванредне ситуације

Седници Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, која је поводом тренутне ситуације одржана  данас  председавао је Владимир Величковића, командант Штаба а присуствовао је и Мирослав Кнежевић, командант Окружног штаба за ванредне ситуације.

  

Чланове Штаба о тренутној актуелној ситуацији и ангажовању припадника Ватрогасно-спасилачке јединице Неготин, одељења за ванредне ситуације Бор на гашењу два пожара који су захватили преко 300 хектара ниског растиња у      МЗ Србово и мешане шуме и макије у Месној заједници Уровица информисао је  Александар Транић, командант ВСЈ Неготин који је присутне известио о тренутној ситуацији, наглашавајући пожар већих размера (око 150ha) који је избио код села Уровица на чијем су гашењу у току ноћи и данашњег дана ангажоване, поред Ватрогасно спасилачке јединице из Неготина и ВСЈ из Смедерева,Панчева, Ковина, Кладова, припадници ДВД Јабуковац као и мештани села са сопственом механизацијом. На терену је и један хеликоптер Војске Србије који помаже у гашењу пожара. Начелник окружног Штаба за ВС Мирослав Кнежевић  известио је присутне да је ситуација са пожарима на територији Борског округа озбиљна и да су ангажовани сви расположиви капацитети потребни за гашење пожара.

Поводом тренутне ситуације на територији општине Неготин  везане за два пожара и најављеног таласа тропских врућина донети су следећи закључци. 

  -Закључено је да је и поред оваквог стања, ситуација под контролом и да се очекује да пожар већих размера који је избио код села Уровица буде ликвидиран у току дана.

  -Закључено је да за сада нема потребе за ангажовањем додатне механизације и људства у гашењу пожара.

  -Закључено је да се у виду обавештења, које ће бити емитовано преко локалних средстава јавног информисања, сајту општине Неготин упозоре грађани да не пале ватру на отвореном простору и да је то у овом тренутку изузетно опасно због екстремно високих температура где је довољна и мала непажња да се изазове пожар огромних размера.Обавештење ће бити и у виду плаката које ће бити облепљене у свим Месним заједницама.

  

Владимир Величковић, командант Штаба је обавестио присутне да је на снази црвени метеоаларм РХМЗ-а за територију источне Србије па тако и за територију општине Неготин што значи да су температуре ваздуха изузетно високе и да у таквим условима постоји веома велика опасност по материјална добра, живот и здравље људи и животиња.У складу директор ЈКП Бадњево Голуб Рајић је известио присутне о стању које се тиче водоснабдевања на територији општине Неготин. Нагласио је да не постоје озбиљнији проблеми са водоснабдевањем, да има великог броја интервенција на отклањању кварова али да је све под контролом.У случају потребе за ангажовањем цистерне са пијаћом водом, директор је известио да постоји једна цистерна која је у приправности. 

 -Препоручено је да се грађани општине Неготин преко локалних средстава јавног информисања и званичног сајта општине Неготин, информишу и упозоре на високе температуре путем обавештења у коме ће бити предлози како да се понашају и шта да  преудзму у таквој ситуацији како би  елиминисали или ублажили штетне последице оваквих екстремних температура. Обавештење треба да садржи и препоруку послодавцима да своје раднике не излажу ризику тако што ће бити ангажовани на тешким физичким пословима на отвореном простору у најтоплијем делу дана.