Четвртак, 29. Новембар 2018.

Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ у Бечу обележио две деценије рада

Минулог викенда, у  сали хора „Бечки дечаци“ у Бечу,  гала концертом  „Наша магија“ и наступом једног од наших најпознатијих друштава у дијаспори,  Српски културни центар  „Стеван Мокрањац“ из Беча  обележио  је  двадесет година постојања и рада. Обележавању вредног јубилеја присуствовала је Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин. 


„Оно што смо видели на концерту  је сјајно. Оволико лепоте у једној сали, предивне ношње са нестварним бојама, девојке и младићи који од срца певају и играју је доживљај који се памти. Драго ми је да наша дијаспора пуно пажње поклања младима који на овако леп начин узвраћају. Биће нам драго да европски шампиони наступе у Неготину на „Мокрањчевим данима“ или „Културном лету“ истакла  је Селенићева.


Први ансамбл најтрофејнијег друштва у Европи приказао је део кореографија које су увежбане у претходне две деценије, а којима је друштво пленило публику и освајало и бројне награде.  Присутна публика уживала је у музици и врхунским кореографијама игара из разних крајева Србије- Неготина, Драгачева, Баната, околине Београда, Босилеградског Крајишта, Гњилана и других места која негују фолклорне игре.  Српски културни центар "Стеван Мокрањац тренутно броји, више од 350 чланова распоређених у неколико фолклорних секција. У фундусу народних ношњи које имају већина је оригинална, а неки примерци су стари више од 100 година. Постоје и верне реплике костима што показују и награде освојене за најоригиналнију и најбољу реконструкцију на разним манифестацијама. Друштво поседује и своју радионицу за израду народних ношњи. Са кореографом Руњом,  друштво је четири пута освојио титулу првака Европе смотре српског фолклора,  у Порторожу , Београду, Бањалуци и Нишу. Освојио је шест златних, једну сребрну и две бронзане плакете, првих година учешћа на овој традиционалној манифестацији клубова из дијаспоре.