Четвртак, 27. Јун 2013.

Споменици руским војницима у Крајини у добром стању

Викорија Вострецова, шеф конзуларног одељења амбасаде Руске федерације у Београду, приликом посете Неготину изразила је задовољство стањем спомен обележја посвећених руским војницима. Пријем за делегацију руског конзулата приредио је мр Милан Уруковић.

Делегација конзуларног одељења амбасаде Руске федерације у Београду, са Викторијом Вострецовом на челу, са циљем евиденције споменика и спомен обележја посвећених Русима у Србији, обишла је спомен обележја у Буковчу и Штубику, од постојећих седам у општини Неготин.

Споменици Русима у општини Неготин су у изненађујуће добром стању. Желим да Вам се захвалим на чувању обележја наше заједничке историје, који су један од темеља традиционално пријатељских односа наших народа – истакла је  Викорија Вострецова, шеф конзуларног одељења амбасаде Руске федерације у Београду.

Споменик у Буковчу  посвећен је совјетским и југословенским борцима из Другог светског рата, као и већина спомен обележја у Србији. У  Штубику се, међутим, налази и спомен обележје посвећено палим устаницима и руским војницима у бици на Штубику и Малајници 1807., подигнуто 1907. године и представља најстарије сведочанство руско-српског пријатељства у Тимочкој Крајини.

Након обиласка спомен обележја, за делегацију конзуларног одељења амбасаде Руске федерације, пријем је приредио мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Руски и српски народ повезује дубоко и искрено пријатељство, имамо заједничке корене и као прави братски и слободарски народи никада нисмо ратовали једни против других. Тимочка Крајина је  крај у коме су се водиле заједничке ослободилачке борбе у српско-турским ратовима, Првом и Другом светском рату.  Најстарији Крајинци још памте храбре руске војнике - Црвеноармејце који нису жалили своје животе да нашем народу омогуће толико жељену слободу. Према подацима неготинског Удружења бораца, током септембра и октобра 1944. године у Крајини са Поречом и Мајданпеком, своје животе дало је 657 Црвеноармејаца. Овом приликом ми им одајемо почаст. На те тренутке тешко извојеване слободе, подсећају бројна спомен обележја широм Тимочке Крајине и ми их са поносом одржавамо и одајемо почаст братским руским војницима – поручио председник Уруковић.