Понедељак, 01. Јун 2015.

Сомборци победници другог ВЕФ-а у Неготину

Етномузиколошки одсек средње музичке школе "Петар Коњовић" из Сомбора, под управом Иване Маџарац, победник је другог ВЕФ-а, који је у у организацији Креативног удружења НЕГО одржан у Неготину.

 

Друго место припало је Женској пјевачкој групи КУД-а "Мијат Машковић" из Колашина са диригетном Давором Седларевићем, док су треће место поделили Женска певачка група Центра за културу Пожаревац, са диригентом Љубицом Миладиновић и Пјевачка група "Вијенац" СПКД "Просвјета" из Брчког, са диригентом Тијаном Кашански .

 

Жири овогодишњег фестивала који су чинили Зоран Богдановић, доцент Нове академије уметности, Европског универзитета у Београду, др Злата Марјановић, професор етномузикологије из Краљева и Бојан Станковић, музички педагог и композитор из Ниша специјалну награду за музичку обраду доделио је Етно-групи "Мариника" из Неготина, под управом Данијеле Марковић, а специјалну награду за музичко извођење Певачком друштву "Прело" из Београда, којим диригује Маријана Бутулија.

   

Ове године ВЕФ је имао и међународни карактер. Поред награђених  група, запажен је био и наступ гостију из суседне Румунује, Вокалне групе "Олтенаши ку Олтенкуце" из Турну Северина, Етно групе "Плетисанке" из Београда", а Неготин је представљао и мушки вокално-инструментални састав "Ајдуци". 

 

Фестивал ВЕФ је прошле године, основало Креативно удружење НЕГО, са циљем неговања културних и традиционалних вредности, а ове године покровитељ је била Општина Неготин.