Петак, 06. Јануар 2017.

Снег и ветар праве проблеме грађанима

Снег који је ноћас почео да пада на територији општине Неготин и јак ветар који дува и прави наносе донели су доста проблема грађанима и возачима. Ради успостављања редовног функционисања осматрачких елемената у циљу благовременог обавештавања команданта и чланова Штаба за ВС и предузимање одговарајућих мера у циљу заштите имовине и људских живота, командант Штаба за ванредне ситуације Општине Неготин, Јован Миловановић, донео је наредбу о успостављању двадесетчетворо часовног дежурства у Центру за обавештавање. Грађани ће моћи да пријаве проблеме дежурним оперативнима на телефоне 1985, 019/548 335, 544 000 и 069/8482 785.   

Према информацијама из Центра за обавештавање, због временских услова, аутобуски саобраћај одвија се отежано уз кашњења до 60 минута, а због удара ветра долази и до краћих прекида у снабдевању електричном енегијом. 

Услед снежних наноса, непроходни су путеви према Карбулову, Брестовцу, има наноса на путу од Самариновца ка Прахову, као и на путу према Радујевцу, a непроходан је за Михајловац. Штаб за ванредне ситуације Општине Неготин издао је налог Јавном предузећу за грађевинско земљиште за чишћење наведених путних праваца, као и свих праваца који су у њиховој надлежности. 

Из Центра за обавештавање упутили су и апел грађанима да без преке потребе не полазе на пут, а уколико је то неопходно са собом обавезно понесу зимску опрему.     

Због обилних падавина на територији Тимочке Крајине на снази је и забрана кретања теретних моторних возила на Тресибаби, превоју Голо Брдо, Бољетинском брду, преко Попадије, на територији Мајданпека, преко Честобродице, на Валакоњском брду, на путу  Зајечар - гранични прелаз Вршка Чука, преко Црног Врха и на путном правцу Кална - Бабин Зуб. 

У источним крајевима Србије данас се очекује око 10 цм новог снега, у планинским пределима и више, а због јаког и олујног северозападног ветра и локално стварање снежних наноса. Ледени дани прогнозирају се до уторка, уз јутарње температуре од -15 до -9, локално и до -18, а у планинским пределима и око -20, и највише дневне температуре од -10 до -5 степени. У суботу и недељу у Неготинској крајини, северни и северозападни ветар ће ослабити. Средином наредне седмице најављује се углавном суво време, а крајем периода ново наоблачење са падавинама.