Среда, 27. Септембар 2017.

Слављенички концерт Уметничког ансамбла “Светислав Бинички”

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, синоћњим концертом на сцени Дома културе у Неготину, у оквиру 52. Мокрањчевих дана,  обележио је 118. годишњицу оснивања, чувајући традицију Првог Београдксог војног оркестра који је 26. септембра 1899. године основао наш прослављени композитор, наставник и утемељивач војне музике – Станислав Бинички.

  

Председник Општине Неготин Владимир Величковић уручио је оркестру плакету "Мокрањчевих дана", коју је примио  мајор Никола Живковић, руководилац Ансамбла. Величковић је захвалио члановима ансамбла Бинички, што су баш Неготин одабрали за прославу своје 118. годишњице постојања и рада.

 

Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички био је први београдски оркестар који је могао изводити, за тадашње доба, модерну музику. Музика коју изводи Ансамбл снимљена је на преко 300 грамофонских плоча, касета и ЦД-а. На тим снимцима налази се више од 2.000 разноврсних композиција, које представљају својеврсну музичку антологију.

 

На слављеничком концерту у Неготин публика је готово два сата уживала је у незаборавним шлагерима 70-тих година, као и иностраним евергрин композицијама, што чини само део репертоара овог Ансамбла.

 

Под вођством прослављеног композитора и диригента Војкана Борисављевића увеличали су врхунски солисти: Љубица Вранеш, Бети Ђорђевић, Дејан Цукић, Ана Софреновић и  Жељко Васић. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.