Петак, 17. Фебруар 2017.

Слава Музеја Крајине и 83. годишњица од оснивања

У присуству бројних гостију колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је осамдесет и трећу годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане.

 

Посебан тон овој свечаности, приређеној у галерији Музеја Хајдук Вељка, дало је присуство Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона који је, са свештеницима неготинског архијерејског намесништва и братством Манастира Буково, обавио свечани чин резања славског колача, након чега је многобројне госте поздравио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић.

 

Директор Музеја је подсетио на значај ове културно-историјске инстутуције и доделио јубиларне награде за двадесет година рада Емили Петровић, вишем кустосу и Слађани Милошевић, вишем књижничару.

Уследила је потом и пројекција документарног филма о јединственој земљи монаха – Светој Гори и путовању на врх планине Атос „Од Каруље до Атоса“.

 

По завршетку пројекције филма уследило је представљање књиге јеромонах Кирило Хиландарац „Ниси мали“ о којој је говорио један од аутора Душан Убовић: „Сматра се да су монаси украс хришћанства, а Кирило Хиландарац је један од најлепших украса. У књизи “Ниси мали” Кирило говори о свом животу, људима које је упознао, светињама у којима је био и вери православној. Као дечак побегао је у манастир, а из војске дезертирао у Аустрију, Немачку, а затим у САД. Служио у манастиру Светог Саве код Чикага, фарбао бродове, био конобар и шериф. Због раскола је отишао у Немачку, а 1985. дошао у Хиландар. Сведочи о монаху Калисту, оцу Тадеју, војводи Ђујићу, игуманима Хиландара, владикама и многима другима. Прича о светињама манастира у којима је био, Светој Гори, великим силама, Европској Унији, екуменизму, васпитању. Објашњава зашто је важно крстити се, како се исповедати, када се треба причестити, како постити, зашто је важна молитва. Схијеромонах Кирило 2015. године је напунио 80 година живота и 30 година како исповеда у Хиландару“.

 

Допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ црквеног хора храма Св. Тројице.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.