Уторак, 20. Мај 2014.

Ситуација на Дунаву у општини Неготин стабилна

Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, који је заседао данас, оценио је да је ситуација на Дунаву на територији наше општине за сада стабилна и да грађани немају разлога за бригу и панику.

“Разговарали смо о активностима које смо обавили претходних дана и сагледали будуће акције, за које је дато низ предлога. Олакшавајућа околност за нас је што се због изливања Дунава у Хрватској, хидролошка ситуација низводно од Ђердапа 2, побољшала и има довољно времена да се заврше радови на утврђењу и обезбеђењу израђених насипа И да се спремно дочека евентуални повећани доток Дунава. Желим да обавестим грађане да је ниво Дунава испод коте насипа и да нема разлога за бригу и панику” – истакао је Јован Миловановић, председник  општине Неготин И командант штаба, по завршетку седнице.  

Милутин Мијушковић, из Србијавода, демантовао је гласине о попуштању насипа на Косном грлу, које ових дана круже градом.

“Сви насипи су у стабилном стању, па и насип на Косном грлу који је на предвиђеној коти за одбрану од поплава. Током викенда рађено је надвишење насипа џаковима са песком и они су сада у потпуности спремни да издрже евентуални поплавни талас.”

Бројне гласине о неовлашћеном прикупљању хуманитарне и новчане помоћи демантовала је и Љубица Маринковић из Црвеног крста.

“Црвени крст, као најстарија хуманитарна организација овлашћена je за прикупљање хуманитарне помоћи. Црвени крст у Неготину, редовно и даноноћно прикупља хуманитарну помоћ грађана и јуче су отпремљена  три камиона са 15 тона помоћи у Параћин, док ће преостала прикупљена помоћ бити расподељена на основу инструкција Црвеног крста Србије. Замолила бих грађане да привремено престану са дистрибуцијом одеће. Тренутно је потребна храна за бебе И одрасле, поготово конзервисана и некварљива роба, средства  за хигијену, пелене за бебе, постељина. Црвени крст ради даноноћно и неће одбити ниједног грађанина. Такође, бих  замолила грађане, организације, инситуције и појединце, да не прикупљају новчана средства, а  да се притом позивају на Црвени крст. Црвени крст неће прикупљати новчане прилоге, већ се они могу уплатити на жиро рачуне који се објављују у медијима”

Седници Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, присуствовали су И представници Завода за јавно здравље из Зајечара. Слађана Ристић, директорка завода, истакла је да је вода за пиће у централном градском водоводу на задовољавајућем нивоу, али да је потребна појачана контрола алтернативних извора водоснабдевања по месним заједницама.  Такође потребна И појачана контрола артерских чесама на територији града, који су алтернативни извор водоснабдевања у случају ограничења централног водовода.   

Штаб за ванредне ситуације пратиће дешавања на терену, благовремено предузимати мере и информисати грађане о свакој евентуалној промени.