Среда, 18. Децембар 2013.

Шести рођендан Читалиштанца

Ученици ОШ "Бранко Радичевић", поводом 6. рођендана Читалиштанца, премијерно су приказали представу "Потрага за Деда Мразом", на дечијем одељењу Народне библиотеке “Доситеј Новаковић“.

 

Читалиштанце је отворено 14.децембра 2007. године на Дан библиотекара Србије. Представља едукативно-креативни кутак на дечјем одељењу који је намењен деци од најранијег узраста па до краја основне школе. Замишљено је као простор за читање, учење, цртање, писање, играње и дружење. У овом простору се одржавају многобројне креативне радионице које су у протеклих пет година постале традиционалне. Радионице су: Ускликнимо с љубављу, Дарујмо љубав, Мамама на дар, Књига је кул, Ускршња радионица, Неготин мој град, Летње радионице читања и цртања, И ја сам ђак првак, Деца су украс света, Јесења чаролија, Библиотека ј е супер место, Новогодишња и Божикна чаролија. Свака радионица има осмишљен едукативни програм који воде стручњаци из одређених области или сами библиотекари. Кроз креативне радионице су прошли песници за децу, свештеници, лекари, учитељи и наставници. Као креативни део сваке радионице настају изложбе дечијих радова. Опремљено је сликовницама, ЦД и ДВД издањима за децу, дидактичким играма, слагалицама и сл. Читалиштанце је настало као жеља библиотекара да свако дете пронађе свој кутак у библиотеци, да истражи своја интересовања кроз наше многобројне радионице и да им књига постане љубав, а библиотека потреба.

 

Сви учесници програма награђени су књигом, а ова представа је и увод у Новогодишњу чаролију, која ће се дешавати на дечијем одељењу кроз многобројне креативне радионице.