Среда, 15. Март 2017.

Семинар за младе едукаторе у програму Борбе против трговине људима

Црвени крст Неготин организовао је протеклог викенда семинар за младе едукаторе у програму ''Борба против трговине људима''.  Семинар су водили тренери и актисисти Црвеног крста Предраг Ћирић из Неготина, Алекса Куртиновић из Сомбора и Марко Танасковић из Пландишта. Учеснике је на почетку едукације поздравила и Љуба Маринковић, секретар  Црвеног крста Неготин.

 

Током семинара обучено је 16 нових едукатора програма “Борба против трговине људима”, који ће већ наредних дана у основним и средњим школама општине Неготин ширити своје знање преносећи га младима као вршњачки едукатори. Уз задовољство секретара, тренера и младих едукатора који су показали велико унтересовање за теме, семинар је у потпуности успео и оправдао свој циљ. Ово је иначе други овакав семинар који је Црвени крст Неготин организовао за последњих годину дана, а многи волонтери су учествовали и у семинарима које организује Црвени крст Србије, на исту тему.

Црвени крст Неготин, од самог почетка, односно од 2005. године, реализује програм “Борба против трговине људима и већ 12 година врши едукацију младих у основним и средњим школама, како у граду тако и у сеоским школама и са својих 60 обучених едукатора и 5 тренера успешно своје знање преноси на неколико хиљада ученика и грађана општине Неготин. 

“Имајући у виду значај, тежину и учесталост проблема трговине људима у свету, а посебно у нашој земљи и чињеницу да је таквих појава било и у нашем граду, сматрамо да је врло корисно едуковати што више младих како би препознали и избегли ланац трговине људима. Црвени крст Неготин је радионице наведеног програма реализовао и са децом ометеном у развоју, као ризичном групом, са здравственим радницима у ЗЦ Неготин, ученицима смештеним у ђачком дому у Букову, Дому ''Станко Пауновић'' , школама подмлатка ЦК Србије и у свим основним и средњим школама, а ускоро ћемо реализовати радионице и са децом из вртића.” – истиче Љуба Маринковић, секретар ЦК Неготин. 

Црвени крст Неготин наставља едукацију у свим основним и средњим школама општине Неготин, како би помогли младима да препознају и избегну сваку ситуацију која би их одвела у ланац трговине људима. Са својим младим волонтерима редовно се обележава 18. октобар Европски дан борбе против трговине људима и 30. јул Светски дан борбе против трговине људима.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.