Уторак, 27. Март 2018.

Семинар о безбедности и здрављу на раду

Данас је у Неготину одржан семинар о безбедности и здрављу на раду са циљем да се послодавци, запослени, синдикати и сви остали учесници у радном процесу, упознају колико је важно да се мере безбедности и здравља на раду поштују и примењују на адекватан начин. Састанку присуствовали Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника, Марина Фуртула, в.д. директор Управе за безбедност и здравље на раду и Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа.  


Поздрављајући присутне, Владимир Величковић, председник општине Неготин захвалио је представницима Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, што су прихватили његов позив да овакав семинар одрже у нашем граду.    


Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа нагласио је да је ово веома битна тема, а доказ томе је и што на састанку поред представника послодаваца присуствују и први људи локалне самоуправе и представници државе, односно Управе за безбедност и здравље и да је ово добра прилика да се договоре заједничке активности,  како би радници били што безбеднији и имали што боље услове за рад.


Марина Фуртула, в.д. директора Управе за базбедност и здравље на раду, са својом сарадницом,  упознала је присутне са новим прописима из области безбедности и здравља на раду, као и са сталном потребом стручног усавршавања лица за безбедност и здравље на раду и почетком израде новог Закона.


„Управа за безбедност и здравље на раду започела је израду новог Закона о безбедности и здравља на раду. Данас смо казали које су то суштинске промене у смислу усклађивања са директивом 391 и осталим прописима, ради траснпортовања директива Европске уније у наше законодавство. С обзиром да је нацрт Закона још увек у изради, не могу вам рећи ништа више од тога, осим да је следећи корак петогидшња стратегија безбедности и здравља на раду.“ – истакла је Фуртула и додала Управа жели сваком послодавцу да укаже на важност поштовања мера безбедности и заштите на раду.

„Ми користимо статистику повреда на раду као доказ колико се примењују мере безбедности и здравља на раду. У прошлој години смо имали 39 смртних повреда на раду, док је број тешких повреда био нешто већи него у 2016. години, па нам је то довољан показатељ да морамо унапредити систем безбедности и здравља на раду. Ове године смо имали нажалост 9 смртних повреда на раду само у прва два месеца и зато желимо сваком послодавцу да укажемо колико је важно применити мере безбедности и здравља, како би заштитили све запослене.“


Представници Управе за безбедност и здравље на раду упознали су присутне и са својим осталим активностима и позвали их да узму учешће на Међународном сајму безбедности који ће бити одржан у октобру.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.