Понедељак, 17. Октобар 2016.

Семе пшенице и јечма за пољопривреднике

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) испоручила је данас 8,88 тона семена озиме пшенице и 1,47 тона јечма, за пољопривреднике из Неготина који су претрпели штету и губитке услед поплава 2014. године.


Пољопривредници су у складу са својим потребама и предходном производњом, добили по 240 килограма семена пшенице или 210 килограма семена јечма. Семенску робу добила су 44 пољопривредна домаћинства, а укупна вредност семена које се испоручује износи преко 400.000 динара. 

 

„Ово је свакако значајна помоћ за пољопривреднике, мада су многи претрпели и знатно веће штете, али ипак, било каква донација је значајна. Ово је други део пакета који пољопривредници добијају. Данас добијају семе пшенице и јечма, а у септембру су добили по 300 килограма ђубрива, што је довољно за око један хектар површине за сејање тако да ће им то колико толико значити у подстреку за даљу производњу. Оно што бих напоменуо јесте да је ово већ крај, завршава се овогодишња додела и остало је да се током новембра поделе саднице. До сада је око 300 пољопривредника добило помоћ у оквиру донације ЕУ тако да још једно двадесетак људи остало за саднице“каже Дејан Стефановић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду. 

 

Испоруку семена за јесењу сетву за пољопривреднике из Неготина финансира Европска унија у оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“ а из претприступних фондова ИПА 2014. До сада је помоћ у виду семена ,ђубрива, пластеника, кошница, пумпи, стоке  и сточне хране,  добило 300 пољопривредника из Неготина а укупна средства до сада издвојена за ову општину износе преко 56.000 евра.

 

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 92 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА 2012 и ИПА 2014. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа и инфраструктуре, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у општинамка које су највише погођене поплавама. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ и Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска агенција за развој (АДА) и Светска банка – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.