Субота, 23. Април 2016.

Седница Штаба за ванредне ситуације поводом проблема у водоснабдевању мештана МЗ Штубик

У уторак 19. априла у касним поподневним сатима непознати починиоц је пражњењем цистерне са отпадним садржајем на 30 метара од  изворишта, загадио извориште са кога се снабдева 280 домаћинстава у МЗ Штубик.  Промена у мирису воде је од стране мештана примећена исте вечери око 21 сат када су чланови Савета МЗ Штубик реаговали затварањем вентила. У среду 20. априла обавештене су надлежне службе које су истог јутра реаговале и покренуле поступке и истрагу. Мештани села Штубика се водом снабдевају из својих бунара и цистерни ЈКП „Бадњево“.

  

После обиласка изворишта и каптаже у Месној заједници Штубик, Јован Миловановић председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације у суботу 23. априла за 12 часова заказао је седницу Штаба за ванредне ситуације. Након упознавања чланова Штаба  за ванредне ситуације за територију општине Неготин са насталом ситуацијом и последицама које могу проистећи,  Штаб је једногласно донео следеће препоруке:

  1. Обавестити грађане МЗ Штубик да је вода неисправна за пиће
  2. Што хитније затражити од Завода за јавно здравње комплетну анализу воде
  3. Наставити снабдевање мештана МЗ Штубика водом из цистерни ЈКП „Бадњево“ а ученике Основне школе у Штубику снабдети флашираном водом
  4. Наложено је Јавном комуналном предузећу „Бадњево“ да одмах приступи испирању и хлорисању водоводне мреже а по потреби и санацији терена
  5. Здравственим службама да евидентирају свако оболело лице и да превентивно делују
  6. Санитарној и  ветеринарској инспекцији да појачају контролу на територији МЗ Штубик и о свакој појави известе Штаб за ванредне ситуације.