Четвртак, 10. Март 2016.

Седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, командант Штаба. Чланови Штаба разматрали су процене ризика од најављеног поплавног таласа са предузимањем мера ради спречавања штете.

Након сагледавања чињеница закључено је да на територији општине Неготин за сада нема опасности од поплава на водотоцима првог реда, с обзиром да је истицање Дунава данас на 11 400 литара, што не угрожава терен низводно од ХЕ „Ђердап 2“. На основу извештаја са терена нема опасности ни од евентуалног изливања Тимока и Јасеничке реке, као ни Сиколске реке, али је за сваки случај наложено надлежним службама да прате стање на терену и поступају у складу са ситуацијом. Штаб је дао и препоруку извођачима радова на изради насипа у Радујевцу да свакодневно прате ситуацију и да у случају повећања водостаја врате привремени насип који је подигнут 2014. године, а који је тренутно уклоњен због изградње новог.

На основу дописа Одељења за ванредне ситуације у Бору и упозорења РХМЗ, а  у циљу предузимања превентивних мера и припрема за спровођење оперативних мера одбране од поплава и сагледавања стања спремности свих субјеката на територији општине Неготин, који учествују у спровођењу мера одбране од поплава усвојен је и Закључак којим се ЈП Србија воде РЈ Неготин, Водопривредно хидрограђевинском предузећу, ЈКП „Бадњево“, Јавном предузећу за грађевинско земљиште и локалној самоуправи налаже да провере спремност механизације, средстава и људства, а осталим субјектима да поступају по упутствима својих виших органа, да обезбеде објекте и по потреби поступају по актима Штаба за ванредне ситуације.

Током претходне ноћи на територији општине Неготин забележене су падавине од 15,8 литара по метру квадратном, а током данашњег дана најављују се падавине до 20 литара.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.