Петак, 08. Јул 2016.

Седмојулски сабор на Стеванским ливадама

И ове године, уз подршку локалне самоуправе, народним сабором на Стеванским ливадама, обележен је 7. јул – Дан устанка народа Србије. Седмојулски сабор организовала је Општинска организација СУБНОР Неготин.    

   

Седмојулски сабор отворен је традиционалним полагањем венаца и цвећа на спомен обележје погинулим борцима и члановима штаба Крајинског партизанског одреда. Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а из Неготина и Бора, РВС-а, Цивилних инвалида рата и Ратних војних инвалида и грађани. Пригодним излагањем присутнима се обратио Драгољуб Филиповић, председник Општинског одбора СУБНОР-а. Он је у свом излагању подсетио на ратна дешавања у Тимочкој Крајини. Присутнима се обратио и Горан Богић, заменик председника Скупштине општине Неготин           

   

„Устанак подигнут у лето 1941. године , има трајну и непролазну историјску вредност. Он је показао слободарска и револуционарна опредељења српског народа, његове идеале који су вековима обележили нашу историју. Устанком из лета 1941. године ушли смо у светску историју. Управо због тога смо ми данас обавезни да понудимо суштинске и рационалне одговоре на питања из тога доба и савремености, да стално преиспитујемо историјску свест времена које је иза нас, али и овог у коме живимо. Устанак је симбол нашег идентитета и наше самосталности.“ – рекао је, између осталог, Горан Богић, заменик председника Скупштине општине Неготин, отварајући Сабор на Стеванским ливадама.  

Сабор на Стеванским ливадама, који је обновљен пре неколико година, након вишегодишње паузе, окупио је ове године неколико стотина Крајинаца. 

   

Током преподнева одржана су спортска такмичења у шаху и пикаду у мушкој и женској конкуренцији. У шаху је најуспешнија била екипа Цивилних инвалида рата, друго место припало је екипи Хемичара, а треће Сикола. Четврто и пето место заузеле су екипе Спортског друштва инвалида и Ратних војних инвалида. У такмичењу у пикаду у женској конкуренцији прво место освојила је екипа СУБНОР 1, друго екипа из Јагодине, а треће СУБНОР 2. У мушкој конкуренцији најбољи су били такмичари из екипе СУБНОР 1, друго место припало је Полицијској станици Неготин, а треће екипи из Бора.      

У поподневним сатима приређен је и културно уметнички програм у коме је учествовало Културно уметничко друштво инвалида рада из Бора,  ученици ОШ „Вера Радосављевић“ подручно одељење Сиколе и фрулаш Спасоје Булбић. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.