Уторак, 13. Фебруар 2018.

Састанак са неготинским свештенством

Владимир Величковић, председник општине Неготин, иницирао је састанак са свештенством Архијерејског намесништва неготинског и братством манастира Буково, у циљу упознавања са њиховим проблемима и потребама.

  

Желео сам да чујем директно од њих са којим проблемима се сусрећу и које потребе имају, како бих могао у наредном периоду, у договору са владиком Иларионом и нашим свештенством ,да видим шта је све могуће решити. Наравно договарали смо се и око неких ствари које би требали у наредним годинама да одрадимо, да би могли и са већим финансијским средствима да изађемо у сусрет Црквеној општини неготинској, а односи се на пројектну документацију која је неопходна и која би требала да буде припремљена пре израде Одлуке о буџету за наредну годину, како бисмо могли да имамо у виду колика су средства потребна. Припремлјена документација је неопходна и за пројекте које финансирају министарства Владе Републике Србије.“ – изјавио је Величковић након састанка.  

  

Одлуком о буџету општине Неготин, ове године 3 милиона динара планирано је православну цркву, а велики део тих средстава биће утрошен за израду пројеката, како би у наредној години могла бити опредељена већа средства за њихову реализацију. Архијерејски намесник неготински, протојереј Зоран Јовић, изразио је задовољство што је председник општине иницирао овакав један састанак и истакао да је ово само почетак сарадње између православне цркве и локалне самоуправе, јер су то два крила једног народа.

  

Мени је изузетно драго што је председник општине Неготин, господин Владимир Величковић, нашао за сходно да позове свештенство Архијерејског намесништва неготинског које је имаче највеће по броју црквених јединица и упозна се са проблемима које ми имамо на терену, а имамо их заиста. Конкретно на састанку смо разговарали о помоћи општине Неготин у складу са могућностима које она буде имала, а на основу пројектне документације коју ми будемо доставили. Видим да постоји добра воља председника општине и локалне самоуправе да изађе у сусрет и издвоји средства, у складу са својим могућностима, за све оне пројекте које ми сматрамо и будемо прогласили за приоритете. На нама остаје да припремимо исправку пројектну документацију и договоримо приоритете. То је један почетак, надам се не и последњи састанак са првим човеком локалне самоуправе, наредни може да буде организован и у некој од парохија, да се види спрега између српске православнецркве и локалне самоуправе јер су то два крила једног народа.

Локална самоуправа у сарадњи са Православниом црквом и мештанима у последњих неколико година финансирала је изградњу храмови у Александрову и Црномасници, који ће и у овој години бити приоритети  како би се ставили у богослужбену употребу. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.