Петак, 24. Јун 2011.

Састанак са министром културе

3264_1.jpg

Јуче је у Министарству културе, информисања и информационог друштва министар Предраг Марковић, примио др Бранку Радовић, селектора 46. Мокрањчевих дана и представнике Дома културе на челу са мр Миланом Радосављевићем. Том приликом разговарало се о финансијским проблемима који прате фестивал Мокрањчеви дани, али и о предстојећим јубилејима.
    
Имајући у виду да је Дом културе „Стеван Мокрањац“ са ресорним Министарством прошле године потписао трогодишњи Протокол о суфинансирању фестивала „Мокрањчеви дани“, који треба да обезбеди стабилност у финансирању Фестивала,  али са друге стране и чињеницу да Мокрањчеви дани  и даље добијају иста средства, која су знатно мала у односу на реалне издатке које Фестивал овог ранга има, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, одобриће додатна средства за потребе организовања 46. Мокрањчевих дана.
     
Представници  Дома културе „Стеван Мокрањац“ и селектор Фестивала, разговарали су јуче са министром и о иницијативи да се 2014. година, прогласи годином Мокрањца собзиром да ће се тада обележити стогодишњица од смрти (1914-2014)  нашег чувеног композитора.  У том смислу, неопходно је 2012. године дати предлог УНЕСКУ да 2014. годину уврсти у свој календар годишњица.

Било је речи и о припремама за обележавање јубиларних 50. Мокрањчевих дана, 2015. године. Припреме подразумевају и благовремено обезбеђивање финансијских средства неопходних за припрему  капиталних остварења попут обраде материјала за снимање Филма о животу, делу и стваралаштву Стевана Стојановића Мокрањца, штампање фестивалске Монографије која ће сликом и речју дати приказ свега најзначајнијег, а оствареног у периоду од оснивања Фестивала до данашњих дана. Потребно је такође пронаћи начин да се продуцира први српски Балет на музику Мокрањца али и расписати Интернационални конкурс за композиторско дело, домаћих и страних композитора,  које би премијерно било изведено на 50. Фестивалу.